Защитени ли сме при евентуално спиране или частично намаляване на

...
Защитени ли сме при евентуално спиране или частично намаляване на
Коментари Харесай

Има ли риск за газовите доставки от Русия - коментар на Илиян Василев

Защитени ли сме при вероятно прекъсване или отчасти понижаване на доставките на газ от Русия?

Темата в Бизнес.БГ разяснява Илиян Василев, посланик, някогашен дипломат в Русия и специалист в областта на енергетиката.

В ефира на Българска национална телевизия Илиян Василев съобщи, че не има вяра Русия да ограничи доставките към Европа, тъй като така и така тя към този момент съществено е уязвила имиджа си като благонадежден снабдител през последната година.

" Русия има първокачествен интерес да запази доставките даже при боен спор. Обратното значи, че ще се самопростреля. " - сподели Илиян Василев.

Ако въпреки всичко това се случи, най-силно ще пострадат Австрия, България и Германия, посочи той.

Според него до неотдавна страната ни не беше подхванала никакви ограничения да отбрани енергийната си сигурност, само че през последните дни стартират да се подхващат дейности като увеличението на запаса в хранилището в Чирен, да вземем за пример.

" Истинската застраховка са диверсифицираните доставки на газ, а ние - с помощта на предходното управление на " Булгаргаз ", не получихме всички вероятни количества азерски газ. " - посочи Илиян Василев.

По думите му е можело да внесем още над 500 млн. куб метра азерски газ, който да запълни потенциала на хранилището в Чирен.

Според Илиян Василев цените на енергоносителите у нас след рухването на мораториума зависят от това дали ще има война в Украйна.

При боен спор Василев чака цените да продължат да порастват. При деескалация на напрежението обаче няма причина за повишение, тъй като те са замразени на едни към този момент високи стойности, добави той.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР