Защитена местност Залив Корал обяви със своя заповед министърът на ...

Защитена местност Залив Корал обяви със своя заповед министърът на

Официално: Залив Корал вече е защитена местност

Защитена околност " Залив Корал " разгласи със своя заповед министърът на околната среда и водите Борислав Сандов.

Решението за предпазената акватория е част от тактиката на екипа в министерството за запазване на морските екосистеми и е по предложение на Сдружение " Да запазим Корал ".

" До 2030 година би трябвало да имаме 30% предпазени морски зони и 10% строго предпазени морски зони като част от уговорките на страната ни съгласно критериите за присъединяване в „ Коалиция за висока упоритост за природата и хората " – междуправителствена коалиция към Конвенцията за биологично многообразие, към която България се причисли на 2 март тази година ", сподели министър Борислав Сандов.

Министерство на околната среда и водите разпореди на Българска академия на науките правенето на идея за постигането на тези цели, работи и с неправителствения бранш, който има интензивно присъединяване в опазването на природата и биоразнообразието.В границите на предпазената околност се не разрешава навлизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства. Изключения са възможни единствено при бедствия, изключителни обстановки, спешни, контролни и избавителни действия през цялата година и за потребностите на риболова в срока от 1 октомври до 1 март. Не е разрешено създаване и слагане на изкуствени подводни рифове и атракциони.

В границите на предпазената околност не се позволява развъждането на аквакултури, потреблението на дънни, тралиращи, драгиращи средства, депонирането на драгажни маси, както и изхвърлянето на отпадни води от плавателни съдове. Забранено е изхвърлянето на канализационни и отпадъчни води от сушата, нефтопродукти и други боклуци, както и заустването на канализации.Защитената околност " Залив Корал " е третата морска предпазена територия у нас след резерват " Калиакра " (1941 г.) и предпазена околност " Пясъчна банка Кокетрайс " (2001 г.). В границите на 1320 декара ще се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите типа китоподобни.

Обявяването на още три нови морски предпазени територии е на стадий публично разискване – предпазените зони " Аладжа банка ", " Емона " и " Отманли ".

Повече за трите нови морски предпазени зони вижте

Източник: bnt.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg