Южна Африка победи Тонга с 49-18 и се класира за четвъртфиналите на Световната купа

...
Защитаващият титлата си Южна Африка победи тежката Тонга с 49-18
Коментари Харесай

Защитаващият титлата си Южна Африка победи тежката Тонга с 49-18 в Марсилия в неделя, за да спечели решаваща победа с бонус точки, която ги оставя на върха на група B и с единия крак на четвъртфиналите на Световната купа.

Спрингбокс вече имат 15 точки от четирите си мача, но победителите и подгласниците, които напредват към четвъртфиналите, ще бъдат решени само когато Ирландия – която победи Бокс с 13-8 миналата седмица – се изправи срещу Шотландия в Париж в събота, с редица възможни промени.

След това поражение от ирландците, Бокс знаеха, че трябва да спечелят срещу Тонга с бонус точка и за предпочитане с голям резултат, за да подобрят разликата си в точките.

Победа, която се оказа, Бокс прекоси седем опита, но страната на Тонга остана конкурентоспособна през цялото време и надмина за три свои.

„Знаехме, че няма просто да легнат и да дадат за нас. Направихме няколко грешки, но се борихме до края - наистина сме горди от усилията на момчетата," каза капитанът на Бок Сия Колиси.

Колиси размени фланелки с колегата си от Тонга и голмайстора на проби Бен Тамейфуна, който добави: " Южна Африка е най-добрият в света и винаги е трудно да се прекрачи границата им и ние успяхме да направим това няколко пъти тази вечер."

Хандре Полард се върна на шофьорското място на Springboks за първи път от 13 месеца, полузащитникът, който отбеляза 22 точки при финалната победа на Световното първенство през 2019 г. над Англия, като реализира четири реализации от четири опита, преди да излезе на 50-ата минута с вече спечелена игра.

Колегата му от Тонга Уилям Хавили откри резултата с дузпа в третата минута за засада, но Полард сам отхвърли удара, докато Бокс се стремяха към тъч в търсене на опити.

Това се случи точно, когато Кобус Райнах потупа и излезе, а половината от схватката влезе в ъгъла.

След това Бокс бяха подложени на 10-минутен период на истински натиск от жителите на тихоокеанските острови, с викове „Тонга! Тонга!", извика партизанската тълпа на препълнения Stade Velodrome.

След като устоя на баража, зелено-златната машина се придвижи уверено обратно нагоре по терена и веднъж на територията на Тонга, Canan Moodie се хвана за разхлабена топка, която рикошира от главата на Винсънт Кох, за да влезе под гредовете.

Клинично завършване

Тонга отблъсна търкалящ се удар близо до тяхната линия, но поредица от нарушения ги накара да не могат да се освободят и проститутката Деон Фури приключи нагоре, когато са прегазени.

Тонга получи своите справедливи десерти, обаче, когато капитанът Тамейфуна се разби, мъжката планина от реквизит използва всяка унция от своята 150-килограмова (23-та 6-фунтова) рамка, за да постави точки. Хавили пропусна екстрите, за да го остави при 21-8 на полувремето.

След такова смело представяне в защита и хвърляне на всичко в атака, въпросът беше дали Тонга, която загуби с 59-16 от Ирландия и 45-17 от Шотландия в двата си начални мача, може останаха без газ през втория период.

Джеси Крил, на мястото на Маказоле Мапимпи, който беше принуден да напусне след сблъсък с Августин Пулу, осигури бонус точката на Бокс в 50-ата минута, след поредица от удари напред обвинения.

Полард се преобразува за безупречен рекорд за удари, незабавно заменен от Мани Либок.

Но Тонга не свърши, крилото Фине Иниси центрира за втория опит на своя отбор след страхотен пропуснат пас от Хавили.

Бившият Уолаби Адам Коулман направи незабавно впечатление, когато влезе в игра, прекъсвайки аут на атакуващ Бок.

Но когато Пита Аки изкашля топката при удар в средата на терена от последвалата схватка, топката беше преместена бързо наляво крило, където Уили льо Ру беше на разположение, за да забие в ъгъла.

Либок постави под съмнение гола си, като риташе в леглото, като успя да направи сложната реализация и след това добави екстри към опита на Марко ван Стаден.

Замяна на Тонга. Патрик Пелегрини се възползва максимално от късмета на отскока, докато събра чип за преминаване за заслужен трети опит, докато Куага Смит имаше последната дума, отбелязвайки седмия опит на Бокс.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР