Защитата на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон ще пледира отново

...
Защитата на уволнения каталунски премиер Карлес Пучдемон ще пледира отново
Коментари Харесай

Белгийски съд отложи решението за екстрадицията на Пучдемон за 4 декември

Защитата на уволнения каталунски министър председател Карлес Пучдемон ще пледира още веднъж на 4 декември, когаго е планувано идващото чуване пред белгийски арбитър по настояването на Испания за екстрадиция. Това разгласи, представен от " Ройтерс ", юристът на Пучдемон Пол Бекарт, съгласно който съдът е отсрочил решението. Така съдът ще може да се произнесе най-рано през декември, когато юристите ще бъдат изслушани, само че ще има право да вземе решението до 10 дни след датата.

В петък Пучдемон се яви пред белгийските управляващи, които би трябвало да решат дали да се съобразят с европейската заповед за арест, издадена от Испания. Той се съобщи непринудено при започване на ноември, само че беше освободен с мярка подписка. Оттогава стартира да тече 15-дневен период, в който съдията трябваше да вземе решение. Този период обаче е еластичен - изключително когато не става дума за лица, арестувани под стража.

Освен това съдията има право да изиска още информация, до момента в който преглежда случая, и по този начин процесът може да се удължи в допълнение. При одобрение или отменяне на молбата за екстрадиция страните по делото имат 24 часа с цел да апелират пред по-горна инстанция, а това би забавило процеса с още 15 дни. Така решението за екстрадиция може да отнеме общо сред два и три месеца.

Защитата на Пучдемон и на четиримата му някогашни министри упорства, че в случай че те се върнат, не ги чака обективен правосъден развой и че дейностите на испанските управляващи по отношение на тях са само " почистване на политически сметки ". Според каталунското издание " Ла вангуардия " юристите са координирали тактиките си за отбрана. Отвъд тезата им че в белгийския углавен кодекс липсва действие, еквивалентно на тези, в които биват упреквани (включително протест и подстрекаване към размирици).

Белгийският вестник " Де стандаард " цитира позиция на юристите, съгласно които на прицел за Испания за политическите решения на Пучдемон и екипа му, " известни на всички и поради които те са демократично определени. " " Преследват ги само поради политическите им отзиви. Белгийският юрист би трябвало да откаже да ги съобщи. "

Именно рискът от нарушение на човешките права беше ключ към триумфа на юриста на Пучдемон - Пол Бекарт - когато съумя да предотврати екстрадицията на представител на баската сепаратистка оргиназиция ЕТА преди три години. Нативидад Хауреги се търсеше в продължение на три десетилетия от испанските управляващи, само че Бекарт съумя да убеди, че има риск за живота ѝ, в случай че бъде предадена на Испания.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (155)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР