Защитата на природата изисква не само енергийно-ефективни решения с ниски

...
Защитата на природата изисква не само енергийно-ефективни решения с ниски
Коментари Харесай

Живите пространства на бъдещето: дигитализирани и умни

Защитата на природата изисква освен енергийно-ефективни решения с ниски излъчвания, само че също по този начин и способи за строителство, които икономисват запаси

Умните здания имат за цел да предложат на жителите приятна, безвредна и здравословна витална среда

Дигитализирани, устойчиви и умни – такива би трябвало да са пространствата, в които ще живеят хората в напълно близко бъдеще. Каква е ролята на технологиите в бъдещите ни домове, офиси и места за развлечение неотдавна разкри институтът Фраунхофер, който има няколко дивизии, отдадени на бъдещето на постройките и градовете.

Екологичните материали и съставни елементи са нещо, за което всички незабавно се досещаме, когато стане дума за устойчиви здания. Това включва изолационни материали, колектори за топла вода и фотоволтаични панели, издръжливи външни облицовки. Към въпросната палитра напоследък се прибавят и редица нововъведения като да вземем за пример „ веганска кожа ” за интериорен дизайн или акустична мазилка за звукоизолация.

Още по-интересни са решенията от вида на МПФ (материали с променлива фаза) – да вземем за пример прозорци, които се тонират по време на мощно слънчево греене и по-късно още веднъж стават изцяло транспарантни, когато слънцето се скрие. Това обаче е единствено един детайл от пъзела…

Дигитализация: физическата постройка и цифровият й близнак

Няколко от поделенията на така наречен Алианс за сградни нововъведения Фраунхофер интензивно изследват обширните благоприятни условия на осведомителното моделиране на здания (BIM). Ключова област на научноизследователската активност е така наречен „ дигитален близнак ” на дадена постройка. Това ще рече – цифровото показване на една действителна сграда.

Подобен информативен модел може да опише освен пространственото местонахождение и обсега на обекта, само че и техническите, физическите и функционалните му свойства. На тази база моделът може да се свърже със симулационни принадлежности и модели за прогнозиране.

По този метод цифровият близнак улеснява планирането и строителството в съществуващи здания – да вземем за пример при модернизиране и възобновяване на жилищни и офисни здания. Близнакът може да се употребява и за бързо преструване на промени в потреблението. Той служи за предугаждане на резултатите от обособени прилагани ограничения върху аспекти като енергийното търсене, потребителския комфорт и околната среда.

Данните се проучват благодарение на авансово залагани логаритми. Така се обезпечава предсказуема поддръжка посредством автоматизирано проявление на нужните ограничения за поддържане на инвентара. Подобно на моделирането на строителните инженерни услуги, могат да бъдат симулирани и комплицирани индустриални процеси – с цел да се възнамеряват индустриални обекти.

Нова резистентност: материали, преработване и енергийна успеваемост

Ефективната отбрана на природата изисква освен енергийно ефикасни решения с ниски излъчвания, само че също по този начин и способи за строителство, които икономисват запаси, както и потребление на устойчиви строителни материали.

Изследователите от Алианса за сградни нововъведения Фраунхофер са единствено част от учените по света, които търсят способи да употребяват по-екологични и по-устойчиви материали – да вземем за пример да вграждат в бетона екологично чисти естествени нишки, с цел да понижат неговия въглероден отпечатък. Това понижава нездравословното влияние върху околната среда, като в това време резервира параметрите на материала и в последна сметка понижава индустриалните разноски.

Рециклирането на строителни материали е друга тематика – все по-голям метод за икономисване на лимитирани запаси. Всяка година в международен мащаб се употребяват към 600 милиона тона строителни материали на минерална основа. По-голямата част от това са първоначални първични материали. Само 5% от строителните материали се рециклират и се връщат в строителната промишленост.

Интелигентен живот: комфортен за потребителя

Умните здания имат за цел да предложат на жителите приятна, безвредна и здравословна витална среда – това става все по-важно, защото актуалният човек прекарва до 90% от живота си в затворени пространства.

Преди всичко, интелигентният живот се базира на механически процеси и системи, които усъвършенстват изискванията на живот и работа и качеството на живот в пространствата, както и енергийното ръководство на постройката и енергийната успеваемост. Това се реализира да вземем за пример посредством цифрови, мрежови и отдалечено ръководени устройства и съоръжения, само че също и посредством автоматизирани процеси и съставни елементи, интегрирани в постройката.

Интелигентни градове и устойчиви квартали

Организация на обединените нации предвижда, че близо 70% от популацията на света ще живее в урбанизирани региони до 2050 година За да отговорят на възходящата плътност на популацията и произлизащите от него проблеми, както и възходящата опасност от рискови метеорологични феномени и климатични произшествия, градовете би трябвало да бъдат уместно приспособени и предпазени.

Така наречените „ устойчиви квартали ” могат да компенсират последствията от сходни закани. Дизайнът на градските площи играе решаваща роля. Той въздейства да вземем за пример на това до каква степен слънчевата радиация се отразява или всмуква, като по този метод оказва помощ за изстудяване или загряване на града.

В съдействие с проучвателен институти и компании, с локални управляващи и административни офиси, учените организират проучвания на „ строителната физика на градските повърхности ”. Това обгръща всичко – материали, повърхности и интегрирани градски съставни елементи, принадлежности за обмисляне и способи за оценка, както и доказателства за склонност и проява на новаторски решения.

Все по-важни в тази работа са симулациите на рискови събития, да вземем за пример цунами и трусове. Моделирането в този случай би трябвало да предсказва рисковите резултати. Това включва средства за идентифициране на рисковете, както и такива за усъвършенстване на капацитета за отбрана.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР