Защитата на принципите на демокрацията, върховенството на закона и основните

...
Защитата на принципите на демокрацията, върховенството на закона и основните
Коментари Харесай

Фредерик Мьорис: Глобална Европа ще е приоритет на белгийското председателство

Защитата на правилата на демокрацията, върховенството на закона и главните права ще бъде значителен детайл в работата на белгийското председателство на Съвета. Това сподели посланикът на Белгия в България Фредерик Мьорис, който показа целите на белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз пред парламентарната комисия по външна политика.

По думите на посланика различен значим приоритет на белгийското председателство ще е укрепването на конкурентоспособността. Белгийското председателство желае да се концентрира върху това по какъв начин може да помогне на европейските компании и промишлености да се оправят със зеления и дигитален преход по допустимо най-хубавия метод, сподели Мьорис. Посланикът уточни и три съществени целта в тази област: работа за обективен преход, адаптиране към изменението на климата и повишение на устойчивостта и прекосяване към кръгова стопанска система.

Мьорис уточни и поощряване на " световна Европа " като приоритет на белгийското председателство на Съвета на Европейски Съюз. По думите му, с цел да се приспособява към напрежението, пред което е изправена многостранната система и интернационалният ред, учреден на правила, председателството пламенно ще продължи напъните, положени от Европейски Съюз, за подсилване на неговата резистентност и самостоятелност и отбрана на неговите ползи и полезности.

Относно войната в Украйна посланикът на Белгия сподели, че по време на председателството на Съвета ще поддържат политическа, икономическа, военна, филантропична и правна поддръжка за Украйна, толкоз дълго, колкото е належащо. Мьорис добави, че икономическо възобновяване също влиза в помощта, написа Българска телеграфна агенция.

Посланикът разяснява и обстановката в Близкия изток, като уточни, че ще работят за преустановяване на военните дейности. Отговор на непосредствени филантропични потребности, както и възкръсване на политическия развой ще са други цели. 

От 1 януари Белгия пое за 13-и път председателството на Съвета на Европейски Съюз. Миналата седмица по време на конференция във връзка началото на белгийското председателство на Съвета на Европейския съюз дипломат Фредерик Мьорис уточни, че би трябвало да имат упоритост да изградят и усилят престижа на Европейски Съюз като институция и концепция. Белгия има вяра, че стратегическият ѝ интерес е в Европейски Съюз и се усещаме доста по-добре, когато насърчаваме и пазиме ползите на съюза на самостоятелна и национална основа. За да сработи тази тактика, ние би трябвало да споделяме с европейските си сътрудници и да знаем, че те са надеждни и виновни, разяснява тогава дипломатът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР