Защитата на България от градушки трябва да се разшири, като

...
Защитата на България от градушки трябва да се разшири, като
Коментари Харесай

Увеличават драстично зоните за защита от градушки


Защитата на България от градушки би трябвало да се разшири, като се планува тя да покрие 90% от цялата територия на страната до 2019 година За останалите 10 на 100, които са буферни зони при гранични региони, се обмисля съглашение със Сърбия, Македония и Румъния. Става въпрос за една зона от съвместен интерес на полети за реализиране на градозащитата, т.е. самолетът да може да навлиза 10 км в непозната територия, съобщи по време на среща със селскостопански производители в Русе изпълнителният шеф на Изпълнителната организация " Борба с градушките " инж. Ваньо Славеев, съобщи БГНЕС.

" Досега съществуващата система, която наброява 9 командни пункта и 200 ракетни площадки, ще се доразвие с още два полигона – това са Хасково и Казанлък-Карлово. И по този начин ракетните площадки ще наброят 262 броя, с 11 командни пункта. За останалата територия на страната се планува самолетен прийом за градозащита, за който ще има добави радари из цялата територия на страната ", изясни още той.

Самолетите ще влязат в деяние през 2019 година, като при тях е присъща по-ниска степен на отбрана. Докато при ракетите надеждността е 70%, при самолетите става въпрос за към 60 на 100. " За сметка на това самолетният прийом е доста по-евтин от ракетния и не си заслужава да се хвърлят толкоз доста пари единствено за 10% по-голяма успеваемост ", разяснява още инж. Славеев.

Относно отбраната на Русенския район, самолетите ще бъдат основани на летище Горна Оряховица, радар ще има в Шумен, вероятно и в Борово, където се вършат опити за реализация по трансграничен план. Най-скъпата част при построяването на противоградната система с радари е обезпечаването им с метеорологична информация. Предвижда се след построяването на системата да се събират такси, с които да се заплаща от ползвателите услугата " градозащита ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР