Засега вървят преговори сред четирите партии, вижда се, че има

...
Засега вървят преговори сред четирите партии, вижда се, че има
Коментари Харесай

Политолог: Изказването имаме А отбор на Кирил Петков звучи много захаросано

Засега вървят договаряния измежду четирите партии, вижда се, че има предпочитание, върви се към опити за сформиране на държавно управление. Опасна е тематиката за министерските постове, тъй като от хората зависи какво ще се случи в даден сектор и какво не. Това разяснява пред бТВ политологът Калоян Методиев, който дефинира, че  " на моменти в договарянията има нездравословен оптимизъм ".

Емоциите се разминават с действителността в миналата година - само че не може да останем без държавно управление, добави още той. Методиев разяснява и думите  " имаме тим ", " всички се схващат " - като " захаросани, само че не и реалистични ". Докато не забележим какви договорености са направени, не можем да кажем, че мандалото е хлопнало, уточни политологът.

Калоян Методиев дефинира коалиция от три неолиберални субекта и един пронационален - " Необходимо е да има заковано съглашение каква политика ще се организира ".

Коефициентът за сформиране на кабинет е 50 на 50, само че в последния миг някой може да се изтегли и да няма болшинство, коментира още Методиев. Политическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България са с неолиберален профил, а Корнелия Нинова си дърпа към националното, това е салдото, който вижда Методиев.

На въпрос дали Корнелия Нинова ще подаде оставка - той сподели, че тя към този момент я е подала, само че " дали ще се кандидатира март-април на директен избор, решението си взема тя ".

А на концепцията да останат министрите от служебния кабинет в ръководството - Методиев счита, че  " прекомерната централизация на власт води до по-лоши резултати ".

По думите на Методиев е разумно да се излъчи Кирил Петков за министър председател, това е вотът на гласоподавателите и той не би трябвало да се подменя. Но оттова е въпрос на сделки сред договарящите - сами Политическа партия нищо не могат да създадат, сега всички би трябвало да вършат компромис, сподели политологът.

За него тежкото следва, правителството ще влиза в дългова серпантина, с цел да можем да закрепим зимата и е значимо да не се навъртят корумпирани лица, защото сега страната ни е и в интернационална изолираност, разяснява Методиев. Той счита, че заемите би трябвало да са рационални и обосновани и да не се хвърля страната в безпорядък, а по-късно никой да не носи отговорност.

Припомняме, че Калоян Методиев бе вторият подред началник на кабинета на президента Румен Радев. Той напусна поста на 21.09.2020 година с мотив  " разминаване в оценките, методите и задачите на политиката ". От институцията оповестиха, че той е освободен с декрет на президента по негово решение. После стана ясно от изявления на самия Методиев, че раздялата е стимулирана и от неговото наличие на празненството, проведено от Корнелия Нинова по мотив успеха й на първите в Българска социалистическа партия директни избори за водач на партията.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР