Засега вариантът на ковид не води до високи нива на

...
Засега вариантът на ковид не води до високи нива на
Коментари Харесай

Премиерът Кирил Петков обяви при какви критерии пада зеленият сертификат

Засега разновидността на коронавирус не води до високи равнища на претовареност в интензивните кревати в лечебните заведения. Ако бяхме употребявали старите критерии цяла България трябваше да бъде затворена, това съобщи министър председателят Кирил Петков на конференция за осъществяване на ограниченията за превъзмогване на новата коронавирус вълна и настоящото положение на здравната система.

Той добави, че в началото заложените в националния анти Коронавирус проект шест клъстера, на които беше разграничена страната, стават пет. Идеята е във всяка такава област да има огромно лечебно заведение, което да обслужва пациентите с ковид.

Регион 1, който включва София-град, София-област и Благоевград, се чака след 5 дни да влезе в стадий 3, което значи включването на ограничаващи ограничения.

Хубавото на този способ е, че ще даваме за всеки един подобен район най-малко 5 дни предупреждение преди въвеждането на ограниченията, изясни министър председателят.

Другата огромна вест е, че отваряме полемиката и имаме предложение, то ще бъде дискутирано в идващите дни, че ще премахнем зеления документ сега, когато единия от два критерия се реализиран - единият аршин е имунизация от 60% с две дози (една при еднодозовите препарати), другият аршин е, в случай че всички интензивни кревати в страната паднат на 5% или надолу претовареност от COVID-19. С други думи, когато има доста невисок риск за системата, предлагаме зеленият документ да отпадне, сподели още министър председателят.

В момента в България е имунизирано към 30% от популацията. " В страни членки на Европейски Съюз има доста по-високо равнище на имунизацията - макар че нашето се усилва, надалеч не може да доближи средноевропейските равнища. В доста от тези страни се облекчават част от ограниченията - това е при доста по-високо равнище на имунизацията ", акцентира здравният министър проф. Асена Сербезова.

Главният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев уточни, че ограниченията все още са компромис на база на особеностите на " Омикрон ": " Силно инфектиран, визира доста хора, не е чак толкоз патологичен и не натоварва чак толкоз здравната система ".

Ако вирусът се промени към приучване към човешкия организъм и стане естествена респираторна зараза, няма да има потребност от толкоз съществени ограничаващи ограничения, добави той.
https://www.facebook.com/btvnews/videos/687226632659248
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР