Засега тенденцията е местните избори в цялата страна да протичат

...
Засега тенденцията е местните избори в цялата страна да протичат
Коментари Харесай

ЦИК: Най-ниска активност във Варна - 14,71%, най-висока в Макреш - 49,88%

Засега наклонността е локалните избори в цялата страна да протичат обикновено, без разтърсвания, разяснява представителят на ЦИК Александър Андреев, предава Българска телеграфна агенция.

При обща изборна интензивност към 13.00 часа - 23,54 на 100, най-ниска към този час е тя във Варна - 14,71 на 100, и най-висока в Макреш, община Видин - 49, 88 на 100, заяви Андреев. Той разяснява още, че при всички случаи с наближаването на финалния електорален спринт, към 17.30 часа, изборната интензивност ще бъде много по-висока, почти като тази през 2015 година в този час, към 43,19 на 100, и това е обикновено.

Ако вотът е отразен в квадратчето " не поддържам никого ", това също ще повлияе на изборните резултати, при определянето им според методиката за кметове на общини, региони и кметства, сподели Александър Андреев. Това е по този начин, защото там, с цел да може да има спечелил претендент, той би трябвало да събере повече от половината от гласове и в тази връзка влизат и " не поддържам никого ", изясни той. По отношение на отчитането на резултатите в изборите за общински съветници, там те се махат при определянето на общинската изборна квота, надлежно на мандатите, които всяка една политическа мощ може да получи в общинския съвет. Т. е. за разлика от общинските съветници, при кметовете тези действителни гласове " не поддържам никого " се взимат поради, изясни представителят на ЦИК.

По думите на Андреев това, че няма машинно гласоподаване не се отразява отрицателно на изборите. Засега наклонността е те да протичат обикновено, без разтърсвания. Според него съществено въздействие върху това е оказал и фактът, че броят на членовете на СИК, взели участие в образованията, е бил много по-голям, а това се чака да даде и по-добри резултати при попълването на протоколите.

Бюлетините, употребявани на тези локални избори, са същите като през 2015 година с тази разлика, че има кръгчета, в които номерата стартират от 101 и това предотвратява заплахата от повтаряне на номера в квадратчето и кръгчето, изясни Андреев. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР