Засега страните-членки на ЕС, пристъпват много предпазливо във военната интеграция

...
Засега страните-членки на ЕС, пристъпват много предпазливо във военната интеграция
Коментари Харесай

Европа е тясна за маршалския жезъл на Борисов

Засега страните-членки на Европейски Съюз, пристъпват доста внимателно във военната интеграция между тях

Още по тематиката
Европейски Съюз сътвори нещо като защитителен пакт

Със старта на засиленото съдействие в защитата страните членки ще подобрят координацията си при военните технологии и съвместимостта на въоръжените си сили
13 ное 2017
С нов пакт Европейски Съюз ускорява съдействието в защитата
от Дневник,13 ное 2017
" Файненшъл таймс ": Над половината страни от Европейски Съюз са подготвени на обща защита
от Дневник,7 ное 2017
Валери Симеонов е срещу разноските за " военни играчки ", желае парите за служители и пенсионери
от Дневник,3 ное 2017
Всички желаят обща европейска защита – президентът, Борисов и Нинова
от Дневник,16 окт 2017
Юмрукът на меката мощ

Различията в Европейския съюз ще попречат да се направи същинска обща войска, само че някаква по-голяма интеграция ще има.
27 май 2017 В последните няколко месеца при всяко посещаване в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов влиза в ролята на боен пълководец. Премиерът не престава да загатва опасността от война, приказва за предислокации на европейските армии или пък задава въпроса кой е врагът на Европа и за какво е натискът за превъоръжаване. Да ни дадат от кое място ще дойдат заканите... Искам да знам против кого, по какъв начин и за какво и по какъв начин Европа като цяло ще отговори на тези провокации, по какъв начин южният фланг на НАТО ще се пази, попита неотдавна Борисов ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Акцентът точно върху това, съвсем заглуши насърчението на Юнкер, че България е подготвена за еврозоната.

Отчасти обяснението за това може да е трупането на рейтинг. По данни на " Алфа рисърч " от лятото на 2017 година 54% от българите чакат идващите години да донесат повече спорове и неустойчивост по света, тъй че антивоенният звук на премиера и рецензията му за потребността от превъоръжаване се одобряват добре. Но това, което стимулира Борисов, сигурно са почналите преди година опити за по-тясна интеграция в региона на защитата сред страните - членки на Европейски Съюз. Те се материализираха тази седмица в контрактуваното от 23 страни членки основаване на " Постоянно структурирано съдействие в региона на защитата ", или ПЕСКО (както е по-известно по британската си абревиатура).

Не тъкмо НАТО...

На няколко пъти Борисов задава другояче разумният въпрос – в случай че от страните членки се желае да се превъоръжават и да усилват военните си разноски, коя е опасността.

Ако тя е ясна, не е ли по-смислено Европа да предислоцира другояче немалките си запаси (28-те номинално харчат три пъти повече пари за защита от Русия) там, където има потребност, вместо в допълнение да се усилват разноските. И при изискване, че нито Исландия или излизащата от Европейски Съюз Англия се готвят да атакуват страните членки от Запад, то не е ли по-логично Koninklijke Landmacht примерно да разположи бойни елементи в Добруджа вместо в Холандия или Северна Германия. Ако това се случи, министър председателят евентуално си мисли, че България може да мине с по-малко военни разноски. Бойко Борисов даже беше предложил Европейски Съюз да стане групов член на НАТО - очевидно с концепцията новите военни разноски, които и двете организации изискват, да не се дублират.

Борисов обаче не е намерил верния получател. ПЕСКО е всички друго, само че не и защитителен пакт. Въпреки че в учредителните му документи се споделя, че то ще ускори взаимната отбрана на страните членки, в него няма да видите нищо сходно на член 5 от Северноатлантическия контракт. " ПЕСКО може да бъде детайл от допустимо развиване към обща защита, в случай че съветът (т.е. страните членки – бел. ред.) реши единомислещо това ", се споделя в документа. Той обаче акцентира, че " НАТО ще продължи да бъде крайъгълният камък на общата защита на членуващите в него страни ".

На процедура Европейски Съюз подкрепя основаването на военна организация, която може по-ефективно да изпраща мироопазващи задачи. Това са обичайните военни задания на Европейски Съюз, поради което преди време Робърт Кейгън беше писал, че във военния алианс сред Съединени американски щати и Европа американците вършат вечерята, а европейците мият чиниите. Европейски Съюз в никакъв случай не е имал и кой знае какъв брой по-големи упоритости поради другите ползи на страните членки. За разликата от НАТО, където най-малко до скоро Съединени американски щати действаха като мощна заварка, в евросъюза Франция не може, а Германия не желае да играе тази роля.

Поредната среща сред генералния секретар на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг и висшия представител на Европейски Съюз в региона на външната политика и защитата Фредерика Могерини. Европейски Съюз дава обещание ПЕСКО да е допълнение на НАТО.

[Reuters] Франция се надяваше ПЕСКО да бъде формирано от по-малко страни, които да споделят близки възгледи за потреблението на въоръжените си сили. Реално новата конструкция е доста надалеч от упоритостите на Париж – в речта си от 26 септември в Сорбоната френският президент Еманюел Макрон сподели, че вижда Европейски Съюз Франция има упоритости за обединен боен бюджет, теория и общи експедиционни елементи на Европейски Съюз. Но нищо от това не стана (което е неприятна прокоба за проектите на Макрон за промени в еврозоната).

На процедура потреблението на европейските въоръжени сили на страните членки няма да се промени всъщност, защото методите за взимане на решения остават същите. Решенията за потреблението им ще се взимат с единогласие от всички страни, а и доста страни, като Германия да вземем за пример, имат и конституционни ограничавания за потреблението на своите въоръжени сили в чужбина. В момента да вземем за пример Европейски Съюз даже не е обсъждал да изпрати военна поддръжка на източния фланг, това прави НАТО. Затова и в този момент страните, които вземат участие в ПЕСКО, поемат ангажимент да дават бойци или да поддържат по различен метод миро по мазващите задачи, само че това на никое място не е правно закрепено, нито има наказания в случай че откажат.

Вероятно с помощта на ПЕСКО в миналото може да се стигне до по-добра система за взимане на решения, която сега е, меко казано, несъответстваща. Например, с цел да се координират напъните на военните и цивилните, офицери от някои от петте щаба, които управляват мироопазващите интервенции на Европейски Съюз, постоянно се постанова да заловен влака, с цел да дойдат в Брюксел за диалози с дипломатите. В бъдеще страните от ПЕСКО може да основат военно-цивилен щаб, който да спести пътуването с влака.

Самата интеграция на армиите тече и по различен метод. Например Холандия се отхвърли от танковете си преди близо 10 години, сега е интегрирала една своя механизирана бригада в немска танкова дивизия. В същото време немски батальон морска пехота е в непрекъснатия състав на холандски десантен транспортен съд. Белгия и Холандия пък взеха решения за сливане на военните си флотове, към този момент с обща логистика.

... по-скоро военни структурни фондове

Там, където обаче може да има наказания, са вложенията в защитата. 23-те страни членки поемат ангажимент да усилят бюджетите си, тъй че да бъдат изпълнени общо признатите цели за реализиране на избрани равнища на военни качества. Средносрочно те би трябвало да отделят най-малко 20% от военните си бюджети за вложения, а най-малко 2% за проучвания и разработки. Това е групова цел (т.е. България може да има и по-ниски проценти), само че на доктрина всяка година ще се прави обзор за осъществяването й. Освен това всяка участваща страна би трябвало да бъде включена в най-малко един общ план. Ако обособени страни не се оправят и не влагат задоволително средства, то те могат да бъдат отстранени от ПЕСКО.

Идеята е да се отстранен дублиращите военни структури, промишлености и свръхкапацитети – дали на бойци, които не са подготвени за военни интервенции или на произвеждане на оръжия, които единствено родната войска би желала да купи. Затова и в Брюксел назовават целия проект военно обединяване за въглищата и стоманата. В първообраза на днешния Европейски Съюз шестте страни основателки се съгласяват да лимитират производството си на стратегически първични материали, тъй че да си избегне ненужната конкуренция. Как това ще се получи на процедура сред 27 страни, всяка от която има своя цех за " Калашников ", " Хеклер&Кох " или " Валмет ", e мъчно да се планува. Премиерът Борисов и президентът Румен Радев към този момент показаха безпокойство, че българската промишленост да вземем за пример няма да може да се включи в бъдещите общи планове.

По принцип общи военни планове не са оригиналност в европейската процедура – да вземем за пример изтребителите " Тайфун " и " Торнадо " или щурмовите вертолети " Тигър " са дело на многонационални консорциуми. Голямата разлика в този момент е, че те ще могат да бъдат финансирани от европейския бюджет. След 2020 година Европейската комисия планува годишно да финансира с 1.5 милиарда евро взаимни военни планове сред страните членки.

Сумата може и да не наподобява гигантска (под 1% от годишните разноски за защита на 28-те), само че тя ще бъде съсредоточена в няколко плана. Германия и Франция да вземем за пример към този момент оповестиха, че ще си сътрудничат за основаването на нов главен военен танк, нов изтребител и дронове. Ако повече страни се включат, това ще намали цената на създаването и единичната цена на все по-скъпите и комплицирани оръжейни системи (макар че колкото повече страни вземат участие, това може да усили и хаоса в ръководството на проектите).

Така че поръчката на Борисов за някаква по-голямо военно обединяване към този момент чука на затворена врата. Все още никой в Европейски Съюз няма желание за обща политика в защитата. Идеята към този момент е хармонизация на въоръженията, която в миналото, точн а като обединяването за въглищата и стоманата, може да прерасне в нещо друго. Но това няма да стане скоро, с цел да спести на България военни разноски.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР