Засега спорните задължителни квоти за наемане на хора с увреждания

...
Засега спорните задължителни квоти за наемане на хора с увреждания
Коментари Харесай

Изглежда част от бизнеса ще трябва да наема задължително хора с увреждания

Засега противоречивите наложителни квоти за наемане на хора с увреждания в частния бранш остават. Това стана ясно след съвещанието на парламентарната обществена комисия, на която мина второто четене на Закона за хората с увреждания, написа в. " Сега ".
Депутатите гласоподаваха вместо двама души с увреждания компаниите с цифров състав от 50 до 99 души да бъдат задължени да наемат един човек с увреждане. При бройка 100 и над 100 служащи и чиновници наетите лица с трайни увреждания би трябвало да са 2% от състава. Това обвързване обаче отпада, ако индустриалният развой не разрешава наемане на хора с увреждания, както и при изискване, че липсват такива хора, ориентирани от бюрата по труда и трудовите медиатори. В тези случаи бизнесът се задължава да ползва различни ограничения - или ще дължи наказания в размер на 30 на 100 от минималната работна заплата.
Комисията одобри и предлагането на ГЕРБ вместо отрасловия вицепремиер ръководител на Националния съвет за интеграция за хората с увреждания да бъде министърът на труда и обществената политика - в тази ситуация Бисер Петков, откакто предходният текст предполагаше ръководител да е вицепремиерът с сектор демографска политика, т.е. Валери Симеонов.
Предложеният през вчерашния ден вид обаче също беше посрещнат на нож от протестиращите, които видяха в това гаранция, че Валери Симеонов ще бъде избавен на вицепремиерския пост. Хората от " Системата ни убива " държат съветът да се ръководи от вицепремиер, с цел да се излезе " от дупката на общественото министерство ", и заплашиха с остра реакция, в случай че законът бъде гласуван по този начин и в пленарната зала.
Не беше признато предлагането на Българска социалистическа партия при оценката на самостоятелните потребности на лицата с увреждания да се планува опция за наемане на външен експерт, както и комисията да се стимулира за работа със възнаграждение. Мнозинството отхвърли и предлагането на левите месечната финансова поддръжка за лицата от най-ниската група - с увреждания от 50 до 70.99, да се усили от 7 на 10 на 100 от линията на бедността. Така размерът на новата помощ ще бъде сред 7 и 57% от линията на беднотия (348 лева догодина) съгласно степента на изгубена продуктивност. Най-голяма поддръжка ще има за хората с над 90% увреждане, право на непозната помощ и обществена пенсия за неработоспособност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР