Засега се очертава да няма протест на автобусните превозвачи. Това

...
Засега се очертава да няма протест на автобусните превозвачи. Това
Коментари Харесай

Автобусните превозвачи няма да протестират

Засега се обрисува да няма митинг на автобусните превозвачи.

Това сподели в изявление за БНР Петър Захариев – ръководител на Националното съдружие на автобусните превозвачи. През януари те заплашиха, че ще спрат да возят пасажери в цялата страна от 18 февруари, в случай че проблемите на сектора не бъдат решени. Премиерът Бойко Борисов подреди инспекция на автолиниите до дребните селища, а нощес се организира незабавна среща сред превозвачите и министрите на превоза и финансите. По думите на Захариев срещата е приключила с съответни резултати.

„ Добри планове бяха демонстрирани от двамата министри и екипите им. За пръв път в нашите взаимоотношения с тях преминахме една алена линия, която години наред не можехме да преминем. Набелязахме съответни ограничения, с които да стигнем до реализирането на нужните цели, т.е. основаването на така наречен работни оперативни групи и то още другата седмица. При по този начин разрастващите се взаимоотношения митингът не е на дневен ред. Искаме решение на проблемите, а не просто протестиране. Засега се обрисува да няма митинг “, сподели той.

Трябва да се промени модела на финансиране на нерентабилните линии в дребните обитаеми места, изрече мнение Петър Захариев в предаването "Преди всички ". Той даде образец с Италия, където този въпрос е решен, като страната субсидира на 100% тези транспорти. По думите му на този стадий в България това няма по какъв начин да стане, само че това е верният път. Той означи, че към този момент има селища, които нямат транспортна връзка с огромния град.

„ Всички автобусни превозвачи наложително да се записват по Данък добавена стойност е една от многото ограничения, които би трябвало да бъдат взети за възстановяване на работата и изсветляване на бранша. Тази дупка, която по стичане на събитията се е получила в годините, даде опция за развихряне на така наречен сив бранш, за осъществяване на голямо количество нерегламентирани транспорти. Само предходната година починалите пасажери при такива нерегламентирани транспорти са 16, а в последните няколко години техният сбор е над 60 “, разяснява още Захариев.

Той напомни, че институциите са сигнализирани неведнъж за тези незаконни транспорти. За да се спре един нерегламентиран транспортьор обаче, той би трябвало да бъде установен като подобен, а с цел да стане това – е нужен текст в Закона за автомобилните транспорти, който да показва по кое време един транспорт е отвън параметрите – подобен обаче липсва. „ Тази малка врата не е затворена и с помощта на нея тези транспорти при интернационалните посоки те стигат до 70% “, акцентира той. Като различен проблем Захариев уточни, че контролът е разпилян сред разнообразни институции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР