Засега още няма готовност за събор на Рожен през 2018-та

...
Засега още няма готовност за събор на Рожен през 2018-та
Коментари Харесай

Още няма готовност за събор на Рожен през 2018 година

Засега още няма подготвеност за събор на Рожен през 2018-та година. Това стана ясно от питане на Actualno.com, отправено към Симеон Караколев – ръководител на фондация " Наследство в бъдещето " и към кмета на Смолян Николай Мелемов.
" Засега работим да го има. Надявам се да сглобим всичко като бюджет “, споделя Караколев пред кореспондент на Actualno.com. Градоначалникът на Смолян Николай Мелемов е по-скоро податлив да се изчака още една година, с цел да се затъжат хората за него .
" Моето мнение е, че събор на Рожен би трябвало да има – дали ще е 2018-та или 2019-та година е въпрос, който ще решим. Важно е да съхраним традициите от нашите предци, които ни сплотяват, които ни вършат почтени българи. Докато съм кмет, събор ще има ", акцентира Мелемов.
" Ако общината е финансово затруднена, ще опитаме да го организираме без нейна финансова поддръжка, само че Община Смолян постоянно ще бъде наш институционален сътрудник. Има още месец –два. Нека да забележим по какъв начин ще се получат нещата. През месец януари ще знаем дали съумяваме да сглобим рамката, дали ще намерим още един-двама спонсори. Не сме взели извънредно решение. Вече сме го организирали два пъти, имаме ориентировка. Събитието има капацитет и за годишно, само че като имаме поради мащабите му, може да е и през година ", уточни Симеон Караколев.
Отпреди три години той е наемател на 700 декара частни ливади, на които се организира съборът в планината.
" Ние с Община Смолян постоянно ще бъдем сътрудници. Събитието може да бъде под егидата на общината. Здраве и живот и при тях може да се трансформират някои неща, и при нас. На мен тази година ми беше доста мъчно, говорихме и с кмета, за него годината също не беше лека. Не съм зачеркнал идната година, има още 1-2 месеца, доста неща могат да се пренаредят и за нас, и за Община Смолян. А няма смисъл нещо да го правиш непременно ", споделя ръководителят на фондация „ Наследство в бъдещето “.
По думите му, това събитие е единствено в плюс за района. Той означи, че не робува на тезата за събор тъкмо през 4 години, както е било в миналото, тъй като е имало три събора през 4 години, само че е имало събор и през пет, и през девет години.
По въпроса за комерсиализацията, Караколев направи съпоставяне сред събора на Жеравна и този на Рожен.
" Проверете в интернет - 25 000 души тази година са били на Жеравна. Обаче с 25 лв. вход, 10 лв. такса паркинг дневно. И занаятчиите заплащат 25 лв., с цел да внесат изделията си. При нас такива такси няма. Опитвам се да уравновесявам - да няма заплащане на вход, да няма паркинг. В Жеравна не може да влезеш с храна и с пиво, на входа не разрешават, има защита. И това си го написа - нямаш право да внасяш нито храна, нито питиета на територията на събора, нито да снимаш, нито да приказваш по мобилния, с изключение на на несъмнено място. Ето това е комерсиализация. Ти си заставен вътре да купуваш и консумираш. А аз кого заставям да заплаща каквото и да било - през целия ден може да бъдеш на събора без да харчиш пари. Може да си занесеш храна, питиета, всичко. Единственото, което съм споделил на защитата, е да няма разгулен и наркомански осъществявания. И вървя да го ревизирам това ", изясни уредникът на Роженския събор.
Според него тези, които настояват, че съборът на Рожен е комерсиализиран, не вършат нищо за този събор без да им се заплати.
Финансовото присъединяване на Община Смолян в събора е 40 000 лв. – не повече от 10% от общия му бюджет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР