Засега не се предвижда преизчисление на пенсиитеОт 1-ви януари 2023

...
Засега не се предвижда преизчисление на пенсиитеОт 1-ви януари 2023
Коментари Харесай

Какво влиза в сила от 1 януари 2023 година

Засега не се планува преизчисление на пенсиите

От 1-ви януари 2023 година минималната работа заплата става 780 лв.. Увеличението ще засегне близо 500 хиляди души и ще коства на страната малко над 300 млн. лева

Важно и за водачите - електронните винетки ще поевтинеят с 10%. Така годишната ще коства 87 лева, а месечната - 27 лева И още - от на следващия ден към този момент ще важи и по-високият предел за регистрация по Данък добавена стойност от 100 хиляди лева

Държавата дефинира и новата линия на беднотия от 504 лева, а минималната възраст за пенсиониране се подвига с 2 месеца за дамите и с 1 месец за мъжете. Засега не се планува преизчисление на пенсиите.

Райна добавя бюджета си като продава домашна продукция на Женския пазар в София. „ Засега се оправям, а пък натам, като остарея още, не знам какво ще стане. Сега съм доста млада - на 75 години “, споделя старата жена, предава.

От Новата година малко над 665 хиляди пенсионери като Райна ще получават пенсия под линията на беднотия от 504 лева Затова специалисти са на мнение, че преизчислението е повече от належащо.

„ За страдание, с по този начин снадки бюджет от предходната година нарастване на пенсиите мъчно би могло да се чака. А пенсиите могат ли да се индексират съгласно инфлацията в страната? Това би било доста добре, само че въпреки всичко зареждане на популацията с повече пари води до ново генериране на инфлация “, изяснява доцент доктор Недялко Несторов.

Прогнозно, пенсиите би трябвало да се индексират по швейцарското предписание с 12% от 1 юли 2023 година

„ Едни са допринасяли повече за пенсионната система, като са работили повече години и са внасяли повече осигуровки, а други не толкоз - т.е. би трябвало да се поддържа някакъв баланс в коефициентите при преизчисление на минимална и оптималната пенсия “, твърди и доцент доктор Стоянка Черкезова от Българска академия на науките.

Каквото и да реши страната за пенсионерите от новата година, Райна ще продължи да предлага продукция от градината си.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР