Засега не изглежда, че бившият премиер и съпредседател на ПП

...
Засега не изглежда, че бившият премиер и съпредседател на ПП
Коментари Харесай

Лидерската битка на Кирил Петков се размина?

Засега не наподобява, че някогашният министър председател и съпредседател на Политическа партия Кирил Петков ще се сблъска на изборите с равни по значителност политически фигури. В 24-и столичен регион, където той взе участие, Има Такъв Народ е издигнала финансиста си Любомир Каримански. Той се прочу най-много с това, че несполучливо се опита да стане шеф на Българска народна банка, само че му попречи точно ръководената от Петков групировка. На Каримански Има Такъв Народ е поверила и водачеството на листата си в Плевен. От Българска социалистическа партия са предпочели Георги Свиленски - приближен на Корнелия Нинова и водач на алената група в предишния парламент. ГЕРБ-СДС също са предпочели кадър от " втория ешелон " - ексдепутатът Тома Биков. От " Възраждане " са издигнали в региона слабоизвестния Петър Петров, също бивш народен представител.

Интересна изборна борба се обрисува в Пловдив. От ГЕРБ-СДС издигат в града под тепетата за лидер на листата си своя партиен лидер Бойко Борисов. На него " Продължаваме промяната " опълчва някогашния ръководител на Народното събрание Никола Минчев. Той събра забележителна известност, откакто цялата съпротива в предишния парламент, подкрепена от Има Такъв Народ, се сплоти, с цел да го смъкна от поста му. Срещу такива известни фигури партията на Слави Трифонов е избрала да издигне някогашния районен министър в кабинета " Петков "  Гроздан Караджов. Той влезе в държавното управление от квотата на Има Такъв Народ и напусна, когато партията изостави ръководството. В Пловдив ще се състезава и някогашният длъжностен премиер Стефан Янев, който в този момент управлява лична партия - " Български напредък ".

Караджов наподобява се употребява с огромно доверие в Има Такъв Народ, защото на него е поверено също и водачеството на листата й в Хасково. Там главен съперник ще му бъде някогашният му сътрудник в правителството Асен Василев, който беше вицепремиер и министър на финансите. Василев е съпредседател на " Продължаваме промяната ", с която Има Такъв Народ влезе в нечовечен спор, откакто поради партията на Трифонов падна кабинета " Петков ". Освен в Хасково, съратникът на Кирил Петков ще се състезава и в 23-и изборен регион в София. Самият Караджов до момента е бил народен представител един път - в 43-ото Народно заседание, където влезе от така наречен гражданска квота на някогашния Реформаторски блок, от дълго време фиктивен десен съдружен формат. От страна на ГЕРБ-СДС в Хасково ще се състезава Делян Добрев. Той е някогашен енергиен министър и в последно време постоянно влиза в задочни разногласия с Асен Василев за това дали ГЕРБ или Политическа партия носи отговорност за цените на горивата.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заема първото място в листата на придвижването в Шумен. Депутатът бизнесмен Делян Пеевски отново ще се състезава с две листи - в Благоевград и Пазарджик. На предните избори той избра Благоевград и Велико Търново. Тогава той победи и в двата града, само че влезе в Народното събрание от благоевградската листа. В Пазарджик подгласник му е зам.-председателят на движението Йордан Цонев. Поне един от тях със сигурност ще оглави и друга листа на Движение за права и свободи, тъй че в случай че партията завоюва мандат в Пазарджик, той да отиде при третата в листата - Небие Кабак, която в предишния парламент стана известна като най-младия народен представител. В същия регион ще вземат участие в изборите Станислав Балабанов от Има Такъв Народ, който стана нещо като представител на партията, и някогашният ни първи дипломат Екатерина Захариева от ГЕРБ, предава " Сега ".

Във Варна ще се борят лидерът на " Възраждане "  Костадин Костадинов, зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов и някогашният министър на иновациите Даниел Лорер от Политическа партия. Костадинов заема водещото място и в столичния 25-и изборен регион, където съперници ще му бъдат Бойко Борисов, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и попфолк певицата Луна Йорданова, която се кандидатира като самостоятелна.

Деляна Иванова, която беше заместител на Гроздан Караджов в районното министерство, оглави листата на Има Такъв Народ в Габрово. Тя взе участие и на последните избори м.г. през ноември като претендент от партията в същия регион. Там ще влезе в борба със зам.-председателя на ГЕРБ-СДС Томислав Дончев, който е екскмет на Габрово. Водещата фигура на Политическа партия в региона пък е биившият състезателен министър Радостин Василев, който се отдели от Има Такъв Народ, дружно с група депутати на Трифонов.

Ива Митева, която управлява двата къси Народното събрание през 2021 година и е едно от най-разпознаваемите лица на Има Такъв Народ, ще оглави две листи - в столичния 23-и изборен регион и в Русе. В София ще се изправи против Асен Василев, лидера на СДС Румен Христов, който е в коалиция с ГЕРБ, и някогашната социалистка Мая Манолова, в този момент водач на партията " Изправи се България ".

Има Такъв Народ залага силно и на Ивайло Вълчев - един от сценаристите на шоуто на Трифонов. Той също води две листи - в Бургас и Стара Загора. Вълчев беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно заседание. Завръщането му в този момент, освен това на две челни позиции, евентуално може да се изясни с това, че той е една от дребното относително известни измежду обществеността фигури в обкръжението на Трифонов.

Съперници на Вълчев в Стара Загора ще бъдат Радослав Рибарски от Политическа партия, който в предишния парламент оглавяваше комисията по енергетика и бившият учебен министър от ГЕРБ Красимир Вълчев. Срещу тях Българска социалистическа партия изправя ексминистъра по обществената политика в кабинета " Петков " Георги Гьоков. В Бургас с Вълчев ще се борят Константин Бачийски, водач на " Средна европейска класа "  - съдружният сътрудник на Политическа партия, Жечо Станков от ГЕРБ, Петър Кънев от Българска социалистическа партия и някогашният длъжностен районен министър Виолета Комитова, която в този момент е в " Български напредък ".

Най-сериозният съперник на някогашния началник на Министерство на вътрешните работи Бойко Рашков, който води листата на Политическа партия в Перник, ще бъде някогашният финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС. От Българска социалистическа партия са издигнали ексдепутата Александър Симов, а от Има Такъв Народ - на процедура незнайната Петя Димитрова, а от Движение за права и свободи - Александър Несторов.

Много от листите към момента не са регистрирани или не са оповестени от районните изборни комисии, където протичат регистрациите. Засега няма нито една доказана листа на " Демократична България ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР