Засега масова реимунизация не е необходима, заяви пред БНР главният

...
Засега масова реимунизация не е необходима, заяви пред БНР главният
Коментари Харесай

Засега масова реимунизация не е необходима, смята доц Кунчев |

Засега всеобща реимунизация не е нужна, съобщи пред БНР основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" В медицината 2 и 2 не постоянно е 4. Всеки реагира на база на личния организъм. При хора, които по някакви аргументи имат по-ниско равнище на антителата, което допуска проучване на антитела и на клетъчен имунитет, може да се предложи трета доза. Подробностите са значими – каква ваксина да бъде направена, в какъв период, какви проучвания би трябвало да създадат хората. Искаше ми се да има единно европейско решение, само че няма смисъл да чакаме, ползата е огромен. Това ще се случва най-малко 6 месеца след приключения цикъл на имунизиране. 

По думите на основния здравен контрольор процентът на позитивните проби се движи в тесни граници сред 8 и 9,5 %, което не е малко, тъй като продължава да се усилва броят на признатите за лекуване, това слага здравната система под напън. Ако през идващите две седмици стартира лек спад, това би било добър вид, посочи Кунчев.

По думите му общества, които реагират единно и извършват напътствията на специалистите, минават доста леко през тази четвърта вълна.

" Колкото по-малко ваксинирани имаме, толкоз по-интензивна е вълната, толкоз повече хора са в болница, надлежно процентът на умрелите е по-голям. Антиваксърството е толкоз интензивно поради обществени феномени. При 6 милиарда направени ваксини досега да твърдиш, че има неясноти е безумно. Другата седмица ще бъде поправено ограничаването за публиката на спортни събития ", сподели още доцент Ангел Кунчев.

Той посочи, че общото мнение на експертите е, че в всеобщия случай при човек, който е реагирал обикновено на антигенното раздразнение, трета доза не е нужна.

Здравният контрольор уточни, че хора, които са построили имунитет по време на боледуване, за което не са разбрали, е обикновено да имат документ. Срокът на имунизационните паспорти съгласно него ще бъде автоматизирано продължен.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР