Засега изглежда, че правителство на малцинството с премиер Кирил Петков

...
Засега изглежда, че правителство на малцинството с премиер Кирил Петков
Коментари Харесай

След оттеглянето на ИТН: Управляващите не намират нова подкрепа в НС

Засега наподобява, че държавно управление на малцинството с министър председател Кирил Петков не среща нужната спомагателна поддръжка, с цел да продължи да работи обикновено, откакто в сряда. Петков позволи опцията към 12 от депутатите на Има Такъв Народ да не последват повелята на водача си Слави Трифонов и да обезпечат парламентарно болшинство на кабинета. Това в действителност е единствената опция актуалното държавно управление да успее да прокара някои от по-сериозните си промени – като тази за (КПКОНПИ), или да разбие порочния модел на поръчки в пътното строителство.

Останалата към този момент тройна ръководеща коалиция сред " Продължаваме промяната ", Българска социалистическа партия и " Демократична България " има общо. Засега няма и сигнали за допустимо разединение на 12 депутати от Има Такъв Народ, които да продължат да поддържат ръководството, въпреки от месеци импровизирано да се приказва за вероятен подобен сюжет.

Опозиционните ГЕРБ и Движение за права и свободи наподобява не са подготвени да поддържат със свои депутати ръководството на Петков. В същото време най-малко към този момент няма да внасят избор на съмнение, които да смъкна държавното управление. Вместо това наподобява те ще изчакат да видят дали ръководещите ще се опитат да прокарат промяната на министри през Народното събрание, макар че нямат болшинство.

Третата политическа мощ, която би могла да закрепи кабинета с гласовете си в Народното събрание, е проруската и извънредно националистическа " Възраждане ", която има 13 народни представители. Малко евентуално обаче наподобява трите ръководещи партии да поддръжка от тях още повече, че изискванията на " Възраждане " за възможна поддръжка наподобяват изцяло неизпълними и неприемливи - да се изтегли проектът за въвеждане на еврото, да се приключи договорът за даване на непознати военни бази, да се сътвори необятен преговорен екип от всички политически сили за предоговаряне с Брюксел на изискванията на участието ни в Европейски Съюз, насрочване на референдум за участието ни в НАТО и неотложно повдигане на глобите против Русия.

За това, че в Народното събрание няма болшинство, свидетелстваха и днешните гласувания. В началото на пленарния ден депутатите сътвориха поредна краткотрайна комисия, само че. Първоначално претендентите бяха двама – един на ръководещата Политическа партия и един на опозиционната Движение за права и свободи. Нито един от двамата обаче не събра задоволително гласове. След това Политическа партия и опозиционните Движение за права и свободи, ГЕРБ и " Възраждане " предложиха нови претенденти, само че още веднъж нямаше нужното болшинство. Това в действителност сподели, че освен ръководещите нямат болшинство, само че и опозицията не се е обединила.

Отново знак за липса на каквото и да е болшинство беше това, че по-късно в четвъртък Народното събрание не одобри нито един от двата обсъждани законопроекта за промени в Закона за публичните поръчки. Пак единият бе импортиран от Политическа партия, а другият от Движение за права и свободи.

Тошко Йорданов: Това държавно управление завърши

" Това държавно управление завърши, и тая коалиция завърши. Оттам нататък какво ще се случи, ще забележим. Знаете какви са вариантите. При рухване на държавното управление стартира разпределяне на мандати – най-голяма, втора и трета, която избере президентът. Някъде в целия този развой е изцяло допустимо да се случи нещо, само че аз не знам. В момента това състояние е нетърпимо, по този метод няма да продължи. И даже по-нататък нещо да се случи, няма да е при тези условия ", сподели ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов .

Той не отговори дали групировката му желае нови избори или е готово да поддържа държавно управление с трети мандат, в случай че той бъде връчен на Има Такъв Народ от президента.

" Господин Йорданов не е гадателка и отхвърля да приказва за бъдещето. Вървим малко по малко. Първа стъпка, ние излизаме от този кабинет, от тази коалиция, рухване на това държавно управление. Оттам нататък - като му пристигна времето ".

По-рано депутатът от Има Такъв Народ Ива Митева разгласи, че и даже са рискови в този миг. Според нея при оставка на държавното управление и разпределяне на нови проучвателни мандати Има Такъв Народ няма да поддържа държавно управление на " Продължаваме Промяната ". " Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме. Ще търсим държавно управление на необятното единодушие. Втори мандат на ГЕРБ също няма да подкрепим ", сподели тя.

Според Йорданов всички министри на Има Такъв Народ ще подават оставките си. Засега министър Гроздан Караджов , а спортният Радостин Василев е декларирал, че ще я подава в петък. Министърът на външните работи Теодора Генчовска също даде поръчка, че ще се раздели с поста си.

Четвъртият излъчен от Има Такъв Народ е министърът на енергетиката Александър Николов , за който Тошко Йорданов сподели, че бил в чужбина, както и зам.-министърът на външните работи Велислава Петрова, само че и двамата щели да подадат оставки.

До момента министър председателят Кирил Петков не е изискал нито една оставка на министър от отделилата се партия.

" Има Такъв Народ хвърли страната през прозореца "

Според съпредседателя на участващата във властта " Демократична България " Христо Иванов , сега никой не може да каже накъде върви страната.

" Това се дължи на съответни хора, които взеха това решение, без да изискат преди този момент някакво преразглеждане на обединението - просто взеха решение да хвърлят страната през прозореца, това се случи ", сподели той.

По думите му държавно управление на малцинството е въпрос на разискване, само че при всички положения би трябвало да има формула за търсене на поддръжка, с цел да не наподобява, че става въпрос на някакви пазарлъци. " Принудени сме да обсъждаме и това - не по избор на премиера и на останалите политически сили в обединението ", добави Иванов.

Според него в случай че някой счита, че в границите на този парламент има формула за нов кабинет, би трябвало да излезе и отговорно да го съобщи. " Нов кабинет не е като да си купим нови обувки при понижението. Става дума да се откри ясна формула какво законно ръководство може да бъде образувано и за резултата от неговото ръководство ", акцентира Христо Иванов, като уточни, че той самият не вижда такава формула. " Аз не виждам такава ", добави той.

Очевидно визирайки изказването на Ива Митева от Има Такъв Народ, че партията ѝ не желала нови избори, само че и нямало да поддържа нов кабинет на Политическа партия или ГЕРБ, Иванов прикани, в случай че някой въпреки всичко вижда сходна формула, " да излезе от бункера и да поеме отговорност пред хората с ясна визия какво предлага ".

Иванов сподели още, че страната не е подготвена за избори, само че в това време от Демократична България са внимателни в тази политическа среда да се разчита на плаващи болшинства.

" Най-важно е да се одобри бюджетът, тъй като това е въпрос на отговорност към всички хора, които чакат държавното управление да им помогне ", означи той. По думите му има всевъзможни опасности сега, когато някой реши да хвърли страната в цялостен безпорядък и неопределеност.

Движение за права и свободи чака оставките на целия кабинет

Движение за права и свободи разгласи курс за предварителни избори. " Нека да не мъчат повече хората, провалиха страната за няколко месеца ", разяснява сподели Хамид Хамид , съгласно който Движение за права и свободи постоянно са подготвени за нови избори и " подхождат отговорно към всяка политическа рецесия ".

" Движение за права и свободи чака оставките на целия кабинет, с изключение на на тези министри, които към този момент обявиха, че ще подават оставки ", съобщи водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ .

По думите му сега не съществува тематиката с държавно управление на малцинството от юридическа позиция.

" От политическа позиция има поръчки за подаване на оставки, а процедурата е ясна. Те би трябвало да бъдат импортирани в Народното събрание, да бъдат прегледани. Ние от Движение за права и свободи от първия ден на това държавното управление, на което дадохме оценка, че е най-лошото от демократичните промени насам, чакаме дружно с оставката на към този момент декларираните министри в Народното събрание, да се внесе и оставката на целия кабинет ", уточни Карадайъ.

ГЕРБ: Това държавно управление не може да продължи

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков изрази теза, че преди да приказва за държавно управление на малцинството, Кирил Петков би трябвало да изиска избор на доверие.

" Мисля, че това държавно управление, с този мандат и личен състав, не може да продължи да работи ", сподели той.

Очевидно ние нямаме доверие към това държавно управление, отговори той на въпрос дали ще поддържат кабинет на малцинството. Биков обърна внимание, че предстоят на процедура два вота на доверие, които ще влязат идващите дни - за актуализацията на бюджета и за възможните лични промени в състава на Министерски съвет.

По думите му ГЕРБ няма да поддържа бюджета, а работата на Народното събрание е блокирана.

" Тъжно и трагично е, че държавното управление се разпада не заради дълбоки идеологически несъгласия, а заради взаимни обвинявания в корупция и непросветеност. Тези, които пристигнаха със поръчката за нулева приемливост към корупцията, след шест месеца към този момент доближиха до равнище " нулева приемливост " между тях ", сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Според нея от през вчерашния ден сме очевидци на жестоко тъпчене на обикновени етични правила сред политици и това по никакъв начин не е потребно за обществото.

" Един от последните проби дали има въобще каквито и да е " витални сокове " в това Народно заседание може да бъде връщането в залата на тематиката за оказване на военна помощ за Украйна ", сподели Даниел Митов от ГЕРБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР