Заседналият преди малко повече от месец край резерват Яйлата (Вера

...
Заседналият преди малко повече от месец край резерват Яйлата (Вера
Коментари Харесай

Вера Су още сипе карбамид в морето

Заседналият доскоро повече от месец край резерват " Яйлата " (Вера Су) продължава да сее отрова в морето, за това осведоми " Труд ". Изтичане на части от товара му от карбамид бе записано предишния уикенд, откакто дни наред огромни талази заливаха плавателния съд, останал дни наред без екипаж. Замърсяването се усилва всекидневно, като последните проби регистрираха 10 пъти по-високи от нормата равнища на амониевия азот във водата край кораба и съществуване на нефтопродукти край носа и кърмата му.

От оповестиха, че към този момент заплаха за околната среда няма. Според локални хора обаче рибните пасажи по другояче плодородното през есента крайбрежие на Камен бряг са се изтеглили във вътрешността в морето и в мрежите не влиза съвсем нищо.
 Христо Алексиев: Няма замърсяване от кораба Вера Су Христо Алексиев: Няма замърсяване от кораба " Вера Су "
Транспортният министър Христо Алексиев съобщи, че няма замърсяване на морето поради кораба " Вера Су ", като моли тематиката да не се преек...

Рибарите се молят рецесията да завърши бързо, само че плануваният за 21 октомври старт на разтоварването на 2800 т азотен тор от кораба бяха блокирани от мощен югозападен вятър и 3 бала талази. Операцията бе предшествана от двудневна подготовка, при която с хидравлика за обзор бе отворен хамбарът на плавателния съд. Установи се, че вълните са разводнили намиращия в носовата част карбамид, само че съгласно изпълнителния шеф на " Морска администрация " кап. Венцислав Иванов в трюма още има и изсъхнал товар.

Два дни избавителните екипи изпомпваха наводненото машинно поделение, с цел да изправят наклонения на левия си ръб транспортен съд, само че в четвъртък вълните още веднъж почнаха да го трансферират. Преди утежняването на времето в цистерни на катер бяха изпомпени вода с разперен карбамид и дизелово гориво от спешния генератор на борда, с цел да се ограничи риска от замърсяване на водата.

Според първичния проект на ИАМА претоварването трябваше да продължи 3-4 дни, а в идващ прозорец на мъртвило да бъде изтеглен и корабът. Заради утежняването на времето провлачените с буксир от Варна до Балчик три баржи не стигнаха до " Яйлата ", а в Областния координационен щаб стартира разискване на нов проект за избавителната интервенция.
 Капитанът на Вера Су и вторият му асистент остават за непрекъснато в ареста Капитанът на " Вера Су " и вторият му асистент остават за непрекъснато в ареста
Състав на Варненският апелативен съд удостовери ограниченията за неотклонение на капитана на " Вера Су " Хайдар Ергюн и асистент капитана Кемал А...

Идентичен случай край датски остров провокира стихия от мнения и съпоставения в морските групи в обществената мрежа. Заседналият на 18 октомври в плитчина край Борнхолм транспортен съд с азотен тор бе изваден за 3 дни. Датските служби се качиха на борда му незабавно, арестуваха кораба и дадоха на притежателя и застрахователя 72 часа период за реакция. Последвалата избавителна интервенция лиши 11 часа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР