Заседналият край Камен бряг товарен кораб Vera Su е нарушил

...
Заседналият край Камен бряг товарен кораб Vera Su е нарушил
Коментари Харесай

Еко-министерството: Корабът Vera Su е нарушил европейска забрана за превоз на товари

Заседналият край Камен бряг товарен транспортен съд Vera Su е нарушил европейска възбрана за транспортиране на товари в насипно положение. По условие в Европейски Съюз всички товари би трябвало да се придвижват пакетирани в чували, с цел да може при случай като сегашния те елементарно да бъдат разтоварени.  Това заяви служебният министър Асен Личев по време на брифинг.

Както е известно организация „ Морска администрация “ направи опит да разтовари кораба, с цел да го измъкне от скалите. Акцията по разтоварването, която започва на 27 септември в 21,30 ч. на изкуствено осветяване обаче бе прибързано прекъсната, тъй като огромна част от товара, загребван с несъответствуваща кофа на кран, се изсипваше непосредствено в морето, създавайки условия за екологична злополука. Корабът придвижва 3300 тона азотен тор, който може да докара до свръх напредък на водораслите и плактона в района.

Както е известно корабът заседна рано сутринта в на 20 септември, без никакъв опит на екипажа да го отклони от курса, водещ непосредствено към скалите край резерват Яйлата.

Първите ограничения по освобождението на кораба бяха подхванати едвам на 27 септември. Поради несъответстващите дейности на организация „ Морска администрация “ нейният началник Живко Петров бе освободен от поста си през вчерашния ден от министъра на превоза Христо Алексиев.

„ Недопустимо е допускането на този транспортен съд да заплаши нашия бряг и екосистема, също така местността Яйлата е и предпазена “, разяснява още Личев. Той упрекна предходните ръководещи, заявявайки, че е заварил " професионална, етична и морална мизерия на администрацията " в министерството.

Асен Личев даде обещание, че ще сезира прокуратурата по случая, само че не посочи дали сигналът ще бъде във връзка допускането на транспортен съд с подобен товар във водите под български надзор и отговорност, или за метода, по който е стартирана акцията по претоварването.

Към момента главният риск за околната среда е преодолян – горивото на кораба е източено и няма риск от разлив на петролни артикули в морето. Резултатите от пробите взети след разсипването демонстрират 1.6 по-висока централизация на карбамит спрямо предходните проби преди разсипването при претоварването, само че надалеч под допустимите правила, в това число и в дълготрайна експозиция.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР