Заседанията на Комитета по наблюдение на Стратегическия план ще се

...
Заседанията на Комитета по наблюдение на Стратегическия план ще се
Коментари Харесай

Зам.-министър Събев: Заседанията на Комитета по наблюдение на Стратегическия план ще се провеждат прозрачно

„ Заседанията на Комитета по наблюдаване на Стратегическия проект ще се организират на основата на бистрота и гласност. “

Това разгласи заместник-аграрният министър Георги Събев по време на първото съвещание на Комитета за наблюдаване на Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони 2023 – 2027 година, провело се в столицата .

Въвеждаме опцията да има онлайн лъчение на дебатите или част от тях по решение на ръководителя на мониторинговия орган и поемаме ангажимент документите след съвещанията да бъде оповестявана в къси периоди , заяви заместник-министърът.

„ Решенията засягат огромна територия от страната. Важно е обществеността да има директен достъп до съвещанията и полемиките, на които се обменят отзиви и се показват гледни точки, както и положителни практики. Това ще увеличи доверието в Общата селскостопанска политика и другите модели за подкрепяне “, съобщи той.

Участниците разискаха вътрешни правила за работата си , в това число тези, засягащи информирането на земеделските стопани и обществото за взетите решения.

На съвещанието бяха дискутирани оферти на парламентарната Комисия по земеделието, храните и горите към 48-то Народно събрание за промени в Стратегическия проект, които засягат екосхемите и някои интервенции . По време на полемиката браншовите организации показаха мнения с оферти по използването на проекта.

Комитетът утвърди критерии за оценка по интервенции, подкрепящи основаването оперативни групи в границите на Европейското партньорство за нововъведения, пчеларството, оперативните стратегии за бранш „ Мляко и млечни артикули “. Бяха разисквани критерии за избор на тактики по метода Водено от общностите локално развиване.

Очаква се да бъдат образувани тематични подгрупи към комитета, които да работят по съответни аспекти на Стратегическия проект, като задачата е по-голяма действеност.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР