Заседанието на парламента беше прекратено през нощта след близо 18

...
Заседанието на парламента беше прекратено през нощта след близо 18
Коментари Харесай

Близо 18-часов маратон в НС: Смесено гласуване, видеонаблюдение в СИК

Заседанието на Народното събрание беше прекъснато през нощта след близо 18 часа диспути по второто четене на измененията в Изборния кодекс, съобщи Българска телеграфна агенция.

След предложение на " Продължаваме Промяната " за преустановяване на разискванията

и инспекция на кворума преди гласуването беше открито, че в залата участват 34-ма от 240 народни представители. На свикания по-късно председателски съвет беше решено Народното събрание да продължи работа с разискване на още няколко параграфа, които да бъдат гласувани на последващо съвещание, на което има кворум.

Преди това депутатите върнаха опцията гласоподавателят да избира дали да гласоподава с хартиена бюлетина или с машина ,

резервираха регион " Чужбина ", само че единствено като запис в закона, и одобриха секционните комисии да броят бюлетините от машинното гласоподаване дружно с хартиените бюлетини.

След привършване на гласуването секционната изборна комисия регистрира резултатите от машинното гласоподаване ,

като преброява бюлетините от машинното гласоподаване, взеха решение депутатите с приемането на второ четене на текстове от измененията в Изборния кодекс (ИК). " За " гласоподаваха 121 народни представители, 61 бяха " срещу " и 25 се въздържаха.

С тези ремонти на процедура се заличава условието машината да отпечатва протокол от машинното гласоподаване ,

разясниха от " Продължаваме Промяната " (ПП) и от " Демократична България " (ДБ). До момента резултатите от машинното гласоподаване в изборната секция се отчитаха посредством печатане на протокол от системата.

Парламентът одобри още хартиените бюлетини и бюлетините за машинно гласоподаване да се броят дружно .

Избирателната кутия се отваря, бюлетините и бюлетините от машинно гласоподаване се изваждат една по една, слагат се с лицевата страна надолу и се броят, записаха депутатите.

Отхвърлено и при прегласуването беше предлагането на Асен Василев от Политическа партия към протокола от преброяването на бюлетините да се ползва протоколът от машината за гласоподаване. Не получи поддръжка и сходно предложение от Божидар Божанов от Демократична България. 

Току що гласувахме срещу двете публицистични оферти, които можеха да извлекат данните от паметта на машините

и те да станат обществени, уточни Асен Василев. Единственият различен вид тези данни да бъдат извлечени е да бъдат оспорени в съда резултатите от съответната секция, означи той. Което, по думите му, значи, че оттук насетне на всички избори ще има 12 хиляди оспорени секции, с цел да може да се сравнят резултатите от паметта на машината с изброените от комисията.  

Георги Свиленски ( " Българска социалистическа партия за България " ) означи, че хората ще имат машина, ще имат и хартия за гласоподаване, гласът им ще се брои от машината, само че ще се брои и от хората. Защо ви е боязън да се брои от хората, попита той.

Надежда Йорданова (ДБ) разяснява, че се заличава условието машината да отпечатва протокол и това значи ръчно преброяване на гласовете и връщане на човешката неточност без спомагателни протоколи. Връщаме още веднъж опашките, кошмарите и недоверието в отчитането на резултатите, добави тя.  
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР