Заседанието на най-важния орган на ООН беше свикано от Русия

...
Заседанието на най-важния орган на ООН беше свикано от Русия
Коментари Харесай

На белязана от полемика среща в Ню Йорк: ООН и Русия виждат висок риск от световен конфликт

Заседанието на най-важния орган на Организация на обединените нации беше свикано от Русия в светлината на съветската експанзия в Украйна, а срещата бе наречена " Ефективна многоликост посредством отбрана на правилата на Устава на Организация на обединените нации ". Съпроводена от дискусия, тя бе възприета като провокация от доста страни, напомня Българска телеграфна агенция.

" Украинският въпрос " не може да се преглежда изолирано от геополитическите събития, при които НАТО от години заплашва сигурността на Русия в района, съобщи в Лавров в централата на международната организация в Ню Йорк.

" Става въпрос за това по какъв начин интернационалните връзки ще продължат да се оформят - посредством определяне на здрав консенсус на основата на баланс на ползите или посредством нападателно и несигурно придвижване на хегемонията на Вашингтон ", сподели той. 

Снимка: Getty Images

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш пък сподели по време на срещата, че нашествието на Москва в Украйна " предизвиква големи премеждия и опустошения на страната и нейния народ " и изостря " световните стопански разтърсвания, провокирани от пандемията от COVID-19 ", заяви Ройтерс. 

" Напрежението сред огромните сили е исторически високо. Повишават се и рисковете от спор заради инцидентен случай или неверна преценка ", съобщи Гутериш по време на съвещанието на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

На собствен ред, Лавров упрекна МВФ, Съединени американски щати и техните съдружници в " разрушение на глобализацията " и " загубата на доверие в мултилатерализма ". Той предизвести и, че светът е достигнал линия, " евентуално даже по-опасна ", в сравнение с по време на Студената война.

" Отново, както в годините на Студената война, се приближихме до рискова и може би още по-опасна линия. Ситуацията се утежнява от загубата на религия в мултилатерализма, когато финансовата и икономическа експанзия на Запада унищожава изгодите от глобализацията ", сподели съветският външен министър.

Снимка: Getty Images

Поредица от членове на Съвета за сигурност, в това число Съединените щати, Франция и Англия, осъдиха Русия за войната й против Украйна. " Нашият двуличен уредник през днешния ден - Русия, нахлу в съседната ѝ Украйна и удари в сърцето на Хартата на Организация на обединените нации ", сподели посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд пред съвета.

" Тази противозаконна, непредизвикана и ненужна война опонира директно на нашия най-свещен принцип: че война на експанзия и териториално завземане в никакъв случай, но в никакъв случай не е допустима ", сподели тя, представена от Ройтерс.

Томас-Грийнфийлд също по този начин упрекна Русия в нарушение на интернационалното право посредством непозволено задържане на американци, призовавайки за освобождението на репортера на " Уолстрийт джърнъл " Евън Гершкович и някогашния морски пехотинец Пол Уилън. Москва на собствен ред се оплака, че Съединени американски щати не са издали визи на съветски публицисти, които да съпроводят Лавров в Ню Йорк. 

Иначе генералният секретар на Организация на обединените нации още веднъж прикани Москва да не прекъсва договорката за експорт на украинско зърно през Черно море, реализирана с посредничеството на международната организация. Докато Организацията на обединените народи се стреми да избави съглашение, което разрешава безвреден черноморски експорт на зърно от Украйна, което може да изтече на 18 май, Гутериш също по този начин прикани за продължение на използването на това съглашение и обвързван пакт, в който Организация на обединените нации даде обещание да помогне за улеснението на Русия да експортира своите зърно и торове.

Снимка: Getty Images

" Те ясно показват, че сходно съдействие е от значително значение за основаването на по-голяма сигурност и разцвет за всички ", сподели той.

Западните наказания не засягат съветския експорт на храни, само че съгласно Москва проблемите с логистиката и застраховките вследствие на западните ограничавания пречат да осъществя продукцията си зад граница.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР