Заседание на Министерския съвет, на което ще бъде разгледано Решение

...
Заседание на Министерския съвет, на което ще бъде разгледано Решение
Коментари Харесай

Правителството ще заседава извънредно за плащането на самолетите F-16

Заседание на Министерския съвет, на което ще бъде прегледано Решение за одобрение на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година, ще се организира в понеделник. Актуализацията се постанова поради решението да бъдат закупени осем изтребителя F-16, които би трябвало да бъдат заплатени напълно.


Законопроектът е направен по отношение на придобиването на нов вид бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна значимост за националната сигурност и защитата на страната, за използване на механизмите на груповата защита на НАТО и общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз, споделиха към този момент от държавната осведомителна работа.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов подписа в четвъртък договорите за закупуване на осем самолета F-16. Заместникът му Атанас Запрянов изясни, че в понеделник държавното управление ще би трябвало да одобри подписаните от министъра на защитата четири контракта, които „ касаят освен доставката на 8 броя самолети F-16 блок 70, само че и доставката на муниции към тези самолети, на ракети въздух-въздух разнообразни класове на тези самолети и доставката на цялото оборудване… ”„ Общата стойност на четирите контракта, които ще бъдат признати и препоръчани на Народното събрание за ратификация в действителност е 1,256 милиарда $ ”, напомни Запрянов в неделя.

Очаква се, че до 2023 година ще бъдат доставени всички самолети в разнообразни интервали. Самолетите са шест едноместни и два двуместни.

Съгласно Конституцията и редът на Закона за интернационалните контракти на Република България, с цел да влязат в действие тези контракти, следва да бъдат утвърдени от Народното събрание.

От Министерството на защитата към този момент оповестиха, че Държавният департамент на Съединени американски щати е подхванал дейности за понижаване на общата цена с до 60 млн. щатски $ чрез искане от Конгреса на Съединени американски щати за в допълнение финансиране, което да бъде употребявано в полза на България. Предстои настояването на Държавния департамент да бъде прегледано от Конгреса на Съединени американски щати.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР