Засаждането на повече дървета в градските райони с цел понижаване

...
Засаждането на повече дървета в градските райони с цел понижаване
Коментари Харесай

Дърветата могат да намалят с 1/3 смъртните случаи от градски горещини

Засаждането на повече дървета в градските региони за намаление на летните температури може да понижи с една трета смъртните случаи, директно свързани с горещините, съобщи Франс прес, базирайки се на проучване, оповестено в сп. „ Лансет “.

Авторите му от Института за световно здраве в Барселона са открили, че в случай че растителната завивка в даден град доближи 30 % от неговата повърхност в съпоставяне със сегашните приблизително 14,9 %,

това ще понижи междинната температура по време на летните горещини с 0,4 градуса Целзий. 

Резултатите от проучването демонстрират, че по този метод могат да бъдат избегнати една трета от 6700 преждевременни смъртни случая, свързани с по-високите температури в 93 европейски града през 2015 година

Изследването е първото по рода си, даващо прогноза за броя на преждевременните смъртни случаи, които могат да бъдат предотвратени посредством спомагателна дървесна завивка в подтекста на световното стопляне в градовете, означават още неговите създатели. 

Температурите в градовете са по-високи, в сравнение с в близките покрайнини или провинцията, поради така наречен топлинни острови.

Тази разлика в температурата се дължи на фактори като потискането на растителността, както и на асфалта и тъмните строителни материали, които гълтам и задържат топлината. 

„ Вече знаем, че високите температури в градска среда са свързани с неподходящи последствия за здравето като сърдечна и дихателна непълнота, нараснал брой хоспитализации и преждевременна гибел “, пишат откривателите. 

„ Нашата цел е да осведомяваме локалните политици и вземащите решения за изгодите от стратегическото консолидиране на зелената инфраструктура в градското обмисляне, с цел да се насърчи по-устойчива и здравословна среда в градовете “. 

Заради световното стопляне, провокирано от човешката активност, повишението на температурата в градска среда ще бъде по-интензивно,

което поражда все по-належащата потребност градовете да се приспособяват, с цел да се подобрят здравните индикатори. 

Миналата година Европа претърпя най-горещото лято и втората най-топла година в историята. В международен мащаб горещите талази доближават рекордно високи стойности и стават по-продължителни през последните десетилетия.

Студът предизвиква повече смъртни случаи в Европа, в сравнение с жегата. Прогнозите обаче, основани на актуалните излъчвания, демонстрират, че в границите на едно десетилетие болесттите и смъртните случаи, свързани с горещините, ще се трансфорат в по-голямо задължение за здравните служби. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР