Зърнопроизводителите в страната започва от днес безсрочни протестни действия. Те

...
Зърнопроизводителите в страната започва от днес безсрочни протестни действия. Те
Коментари Харесай

Старт на земеделските блокади: Вижте кои пътища ще бъдат затворени

Зърнопроизводителите в страната стартира от през днешния ден безсрочни протестни дейности . Те ще блокират над 80 точки в страната .
 
 митинг НАЗ

Блокадите ще стартират от 10 ч. и ще не престават до 12 на обяд.

Зърнарите оповестиха, че не са съгласни със декларираното от премиера Денков, че страната ще подкрепи единствено производителите , чиито данъчни заявления потвърдят, че са били на загуба през 2023 година.

Националната асоциация на зърнопроизводителите упорства да се преразгледа предлагането за систематизиране на помощите и бюджета, " които биха попречили всеобщи банкрути в българското земеделие, както и ясни гаранции за законодателни промени, поети от водачите на парламентарните групи, които от своя страна ще подсигуряват резистентност на бранша ", показаха от асоциацията.

Земеделските производители предизвестиха, че ще бъдат на улицата, като времето на протестни дейности ще се усилва с всеки минал ден . Блокади няма да има единствено в събота и неделя, когато няма да бъдат затваряни пътища в полза на жителите.

От своя страна министър председателят Денков разгласи нощес на брифинг в Министерския съвет, че митингите " няма съображение " . " Не е инцидентно, че те се вършат малко преди идната ротация в кабинета ", съобщи Николай Денков. И уточни, че по данни на Национална агенция за приходите зърнопроизводството е измежду най-печелившите браншове у нас. По думите му облагата за 2023 е 3 мрлд. лв. .

" Правителството не може да подкрепя зърнопроизводители, които могат да се окажат на облага през предходната година. Нито с държавни, нито с европейски средства. Това опонира на разпоредбите, на икономическата логичност и на правата на останалите хора в страната ", добави Денков.



Очаква се да продължат и митингите пред Министерство на земеделието и храните, където част от аграрния бранш желае оставката на земеделския министър Кирил Вътев.

В късния следобяд там ще се събере и Комисията по земеделието, храните и горите, която ще организира изнесено съвещание.

На него ще бъдат показани ограничения и дейности за превъзмогване на рецесията в бранша, в отговор на постъпилите претенции от неправителствения бранш.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР