Зърнопроизводителите от цялата страна се готвят за протести. Причина за

...
Зърнопроизводителите от цялата страна се готвят за протести. Причина за
Коментари Харесай

Евтино жито от Украйна подбива пазара на зърно у нас

Зърнопроизводителите от цялата страна се готвят за митинги. Причина за недоволството е безконтролният по думите им импорт на зърнени култури от Украйна и Молдова. В същото време в разгара си е жътвата у нас.
Нели Стоянова е ръководител на земеделска кооперация. Вече са прибрали ечемика, до дни ще завърши жътвата на пшеница и остава да ожънат рапицата. И макар положителните добиви от пшеница при тях, няма интерес към изкупуването на стоката
"Вярвам, че ще приключим към 650-670 кг като междинен рандеман, като по отношение на предходната година е повече. Качеството ни е доста положително, с висок протеин, с висок хектолитър и това, което направих като първи проби, приказваме за хлебна пшеница Истината е, че сега цена няма нито висока, нито ниска. Търговия никаква ", описа тя.
Според Нели Стоянова повода за липса на пазар на родното произвеждане е огромното количество импортирано у нас украинско зърно.
"Ако не продадем продукция, няма да успеем да се издължим, да извърши заплащания, които предстоят в края на август, при започване на август пък камо ли да приказваме за идната година като запасяване с торове, препарати ", добави тя.
„ Има един голям проблем, който сега се случва в България и това е вносът на украинско зърно под всякаква форма. Липсата на цена поради евтиния импорт унищожи пазара на локалната продукция “, съобщи ръководителят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова.
По думите ѝ няма фитосанитарен надзор на влизащата стока от Украйна, която не е член на Европейски Съюз.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР