Зърнопроизводителите от Североизточна България си намериха нов враг в лицето

...
Зърнопроизводителите от Североизточна България си намериха нов враг в лицето
Коментари Харесай

Елените и сърните - новият враг на родните зърнопроизводители

Зърнопроизводителите от Североизточна България си откриха нов зложелател в лицето на благородните елени и сърни . След недоволствата за ниските помощи, евтиното украинско зърно и неприятните стратегии за подкрепяне, производители алармират, че дивите животни им унищожават реколтата.

Зърнопроизводителката от Русенско Рилка Игнатова е снимала прекосяване на животните през аграрни площи в землището на село Ново село . Според нея от този проблем страдат стопани и от Поломието, както и в областите Силистра и Търговище се оплакват .

Нейни площи с пшеница, както и култивирани към 750 дка първа подготовка за пролетниците, са съществено отъпкани от благородните елени. Заради огромната популация на благородни елени, Игнатова се тормози въобще какво ще остане за беритба тази година. Ако предходната година са броили стотина животни, които газят нивите, тази години те били над 240 . Освен това рогата, които благородните елени сменят, остават в нивите и пукали гумите на тракторите. 

Рилка Игнатова упорства страната да се грижи за популациите на диви животни. С нейни сътрудници са събрали подписи и изпращат писмо до Земеделското министерство, Президентството и " Северноцентрално държавно предриятие " Директива за птиците Габрово.

Те упорстват действително да се регистрира популацията и когато тя става свръхпопулация, както било в този момент, да се вземат ограничения за нейното поддържане в законовите правила. Зърнопроизводителите настояват, че имат данни и доказателства за погрешно преброени стада - в протоколите са занижени.

Игнатова напомня и казуса със свръхпопулацията на диви свине, което довела до чума и блъснала свинекомплексите. Зърнопроизводителите предизвестяват, че от елените може да тръгне зараза, която да удари към този момент кравефермите.
 Зърнопроизводители стачкуват против вноса на зърно от Украйна
Зърнопроизводители стачкуват против вноса на зърно от Украйна

Земеделските производители недоволстват и против европейския План за възстановяване
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР