Зърнопроизводителите излизат на протест, провокиран от идеята на управляващите след

...
Зърнопроизводителите излизат на протест, провокиран от идеята на управляващите след
Коментари Харесай

Протести заради вдигането на забраната за внос на украинско зърно

Зърнопроизводителите излизат на митинг, предизвикан от концепцията на ръководещите след 15 септември вносът на украинско зърно още веднъж да се позволи на територията на страната ни.

На този стадий към момента няма дефинитивно решение, тъй като занапред следва гласоподаване в Народното събрание. А предлагането е подкрепено от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Според българските зърнопроизводители ще има съществени загуби за тях, тъй като поради войната цената на украинското зърно е по-ниска, а това прави невероятно оцеляването им на пазара.

България вкара възбрана за импорт на зърно от Украйна през април. От Европейската комисия тогава дадоха обещание поддръжка на българските производители, само че такава и до ден сегашен не е оказвана, споделят зърнопроизводителите.

Решението за анулация на възбраната за импорт на украинско зърно ще провокира тежки митинги. Това сподели през днешния ден в предаването „ Тази заран “ на бТВ министърът на земеделието и храните Кирил Вътев. По думите му земеделските производители са декларирали протестна подготвеност.

Вчера парламентарната комисия по икономическа политика и иновации прие плана на решение за позицията на България относно удължаването на превантивните ограничения във връзка с избрани артикули с генезис от Украйна след 15 септември 2023 година на свое изключително съвещание. Окончателното решение следва да бъде взето в пленарна зала.

В плана на позицията на България се показва, че страната ни не поддържа продължаването след 15 септември 2023 година на изключителната мярка за възбрана за импорт в България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия на пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе от Украйна и се разпорежда на Министерския съвет да предприеме нужните дейности за изложение на позицията.



Искрено се надявам да има доста разсъдък при обмислянето на окончателното решение, освен от страна на народните представители, само че и от страна на земеделските производители, тъй като и със, и без възбрана актуалната година е извънредно тежка за селското стопанство заради сушата, наводненията, поради това, че има срив на международния пазар на зърно, разяснява през днешния ден Вътев.

Той съобщи, че откогато е почнала войната в Украйна, „ нищо не е същото “. Всичко е доста друго и огромна част от нашите аграрни стопани са в сериозно положение, добави министърът. 

Вътев сподели, че народните представители не са обсъждали с него отпадането на възбраната. От вътрешнополитическа позиция това ще сътвори извънредно напрежение в целия поземлен бранш. Не знам от външнополитическа позиция какви договорености има, разяснява той.

Това решение ще провокира тежки митинги. Това би трябвало да бъде оценено доста деликатно. Солидарността с Украйна е налице и през България текат коридори на солидарността. България е оптимално съпричастна, само че въпреки всичко ние имаме лично произвеждане и производители, чиито ползи би трябвало да бъдат предпазени, сподели Вътев.

По думите му, даже и да отпадне възбраната за импорт на зърно от Украйна, надали това би се отразило на цените на крайните артикули у нас.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР