Зърнопроизводители у нас планират протести срещу вноса на над 300

...
Зърнопроизводители у нас планират протести срещу вноса на над 300
Коментари Харесай

Зърнопроизводители у нас планират протести срещу вноса на над 300 хиляди тона украински слънчоглед

Зърнопроизводители у нас възнамеряват митинги против вноса на над 300 хиляди тона украински слънчоглед, който подбива цените и заплашва родното произвеждане. На фона на позволения от Европейската комисия безмитен импорт от Украйна, през идната седмица те ще търсят среща с новия длъжностен кабинет.

За последните 2 месеца у нас са импортирани над 6000 тона украинска пшеница за реекспорт, което е пренебрежимо малко количество на фона на прибраната годишна продукция от над 6 милиона тона. Това заяви през седмицата земеделският министър в оставка Иван Иванов и разясни, че текат инспекции в хранилища посочени от зърнопроизводителите.

Иван Иванов: Това, което сме открили е, че складовите наличия дават отговор на митническите заявления. Пробите би трябвало да излязат идната седмица за наличието на препарати за растителна отбрана и пестициди. Ако те са над нормата, зърното ще бъде унищожено. Това е което страната може да направи.

При слънчогледа обаче обстановката е надалеч по-различна. От 1 юли до момента са импортирани безмитно от Украйна 340 000 тона със междинна цена за интервала 1439 лева за звук.

Притесненията на зърнопроизводителите ни са, че поради украинския слънчоглед няма къде да се запазят новата годишна продукция, а натискът от търговците за по-ниска изкупна цена ще бъде огромен.

Костадин Костадинов, ръководител на Асоциацията на зърнопроизводителите: При диалог с украински сътрудници, че изнасят слънчоглед с ниска цена и ни убиват, хората ни споделиха: „ Като нямате страна, това е. Нека страната да ви контролира нещата и ще се оправите. Ние до момента в който можем, ще го вършим ".

Зърнопроизводителите се тормозят и от качеството на слънчогледа от Украйна, който към този момент се преработва у нас.

Кирил Киров, зърнопроизводител от Добрич: В миг на война те не могат да го съхраняват качествено и надлежно проблемите, които носят, даже и болести, са много съществени. Трябва страната да е по-стриктна в условията, които имаме по границата ни.

Оказва се, че освен българските, само че и полските зърнопроизводители имат терзания поради украинското зърно. В Полша е въведен депозит при импорт на зърно от Украйна, като концепцията е то бързо да мине през страната, без да остава в нея. На стоката, която влиза, се слага депозит. При излизането й, той се връща. Ако не излезе от страната, се правят инспекции.

Зърнопроизводителите ни чакат резултатите от пробите за качеството на украинското зърно. Те са уведомили за терзанията си Европейската комисия и в случай че не бъдат чути, възнамеряват общи протестни дейности с полските си сътрудници.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР