Зърнопроизводители организираха протест край ГКПП Дунав мост при Русе, като

...
Зърнопроизводители организираха протест край ГКПП Дунав мост при Русе, като
Коментари Харесай

Зърнопроизводители блокираха ГКПП Дунав мост при Русе

Зърнопроизводители проведоха митинг край Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост " при Русе, като блокираха със аграрни машини придвижването в региона на граничния пункт, съобщи Българска телеграфна агенция.

По думите им причина за недоволството е мощно влошената конкурентоспособност

на българските аграрни производители поради либерализираната търговия със селскостопански артикули с Украйна, тежката обстановка в бранш " Земеделие ", неналичието на нормалната пазарна интензивност от страна на търговците за закупуване на български зърнени и маслодайни култури.

Според протестиращите пазарните цени през последните няколко месеца на всички всеобщо отглеждани зърнени и маслодайни култури не покриват разноските за тяхното произвеждане .

Затова земеделските производители упорстват да не се удължава за България действието на правилник на Европейския съюз, касаещ безмитния импорт на артикули от селскостопански генезис от Украйна.

Председателят на Тракийския съюз на зърнопроизводителите Радослав Христов сподели, че към 40 % от продукцията ,

създадена през предходната година в България, стои по складовете. „ Въпросът е къде ще съхраним новата продукция, защото жътвата ще стартира след три месеца. Тук сме, тъй като Брюксел не чува нашия глас “, сподели Христов.

Милен Коев – ръководител на Районния съюз на фермерите „ Дунавско зърно “, съобщи, че задачата на митинга е да се отбрани българското произвеждане .

„ В Русенска област към 50 % от продукцията – пшеница, царевица, слънчоглед, залежава по складовете. В други години по това време сме продали съвсем всичко. Пазарът е доста сложен. Цените, които ни оферират, са доста ниски и сме на загуба, сподели Коев. Той съобщи, че митингът ще продължи и в идващите два дни.

Протестиращите издигнаха транспаранти с надписи :

„ Спрете геноцида на земеделието “, „ Искаме да бъдем конкурентоспособни фермери “, „ Българската земя храни българския народ “.

А зърнопроизводители от областите Бургас, Варна и Добрич се събраха на митинг

сред граничен контролно-пропускателен пункт „ Кардам “ и Генерал Тошево. Колона от земеделска техника запречва придвижването.

Зърнопроизводителите желаят преустановяване на безмитния импорт на украински артикули в Европейския съюз, да бъде предпазено българското произвеждане и българската продукция да бъде осъществена на обективни цени, сподели Илия Проданов, заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР