Зърнената сделка, която предвижда износ на храни от Украйна през

...
Зърнената сделка, която предвижда износ на храни от Украйна през
Коментари Харесай

Защо Русия удължи “зърнената сделка”

Зърнената договорка, която планува експорт на храни от Украйна през пристанище Одеса, е удължена със 120 дни. Това потвърдиха от съветското Министерство на външните работи. По-рано Москва неведнъж е изразявала недоволството си от метода, по който се извършват избрани положения от „ Черноморската самодейност “. Защо Русия най-сетне се съгласи на удължение на „ Зърнената договорка “ и какви изгоди ще донесе това?

В четвъртък съветското външно министерство удостовери информацията за удължение на Зърнената договорка със 120 дни (споразумението изтичаше на 19 ноември). Както се показва в известие на уеб страницата на външното министерство, това е станало автоматизирано заради „ липса на възражения от страните “. „ Руската страна позволява и техническо удължение на Черноморската самодейност без промени в периодите и обсега “, обясниха от Министерство на външните работи.

Дипломатическото ведомство означи, че въпросите по отношение на премахването на рестриктивните мерки върху износа на съветски храни и торове би трябвало да бъдат решени в идващите 120 дни. „ Също по този начин би трябвало да е изрично ясно, че всевъзможни опити за потребление на филантропичния кулоар в Черно море за провокативни военни цели ще бъдат уверено потушавани “, споделиха от Министерство на външните работи. Удължаването на договорката беше приветствано от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш. Според него зърнената самодейност понижава цените на храните и торовете. Той също по този начин акцентира, че Организация на обединените нации е „ ангажирана да работи за унищожаване на пречките пред износа на храни и торове от Русия “.

Припомняме, че съглашението, подписано на 22 юли от Русия, Турция, Организация на обединените нации и Украйна за интервал от 120 дни, допуска отварянето на морски кулоар за експорт на зърно от украинските пристанища. Втората част от съглашението, известна още като " Черноморската самодейност ", включва премахването на пречките пред износа на съветски селскостопански артикули и торове.

След началото на съветската специфична интервенция корабите на Черноморския флот започнаха да патрулират водите около украинското крайбрежие. Киев отговори, като минира териториалните си води, затваряйки пристанища, употребявани за експорт на зърно за търговски трафик. На този декор на равнище Организация на обединените нации и Европейския съюз започнаха да се появяват изказвания за опасността от световна хранителна рецесия.

Съгласно изискванията на юлската „ зърнена договорка “ беше основан взаимен координационен център с представители на Украйна, Русия, Турция и Организация на обединените нации за наблюдаване на придвижването на товарни кораби със зърно. Едно от основните претенции на Русия беше корабите, които дебаркират в пристанища за товарене, да не транспортират оръжие за Украйна.

Съгласно съглашението, след натоварване в украинските пристанища, корабите се изпращат в турски води за инспекция от взаимен екип от представители на Турция, Организация на обединените нации, Украйна и Русия, след което товарът се доставя до дестинации по целия свят. При завръщането си тези кораби би трябвало още веднъж да бъдат тествани и едвам по-късно да отидат в украинското пристанище за последващо товарене.

Както е известно, съветската страна неведнъж е подлагала на критика качеството на осъществяване на договорката. Русия уточни, че зърното, изнасяно от Украйна, съвсем в никакъв случай не доближава до най-бедните страни. Москва изрази подготвеност да подари до 500 000 тона зърно до края на годината.

Освен това Москва неведнъж е заявявала, че съветската продукция не може да се изнася обикновено заради глобите на Съединени американски щати и Европейски Съюз. Факт е, че частни корабни компании, застрахователи и банки започнаха да отхвърлят на Русия износа на нейните артикули от боязън да не разрушат репутацията си или да попаднат под наказания.

Москва даже не изключи, че може изцяло да се откаже от удължение на съглашението, в случай че не бъдат основани естествени условия за експорт на съветски храни и торове. В началото на ноември съветският външен министър Сергей Лавров уточни, че Москва не вижда " никакъв резултат " във връзка с осъществяването на втората част от съглашението.

Както съобщи заместник-министърът на външните работи Сергей Вершинин, антируските наказания доведоха до там, че от март до септември износът на торове от Руската федерация е намалял с 38% спрямо предходната година, потребителите са получили по-малко от осем милиона тона първични материали.

Заплаха за договорката породи след офанзивата на украински дронове над Севастополския залив на 29 октомври, след което Русия краткотрайно спря присъединяване си в договорката, само че откакто в обстановката се намеси персонално турският президент Тайип Ердоган, тя се върна към съглашението.

Миналата седмица чиновници на Организация на обединените нации и Русия реализираха прогрес в улеснението на безпроблемния експорт на съветски храни и торове към международните пазари.

Руската непрекъсната задача в Организация на обединените нации също заяви, че като част от разширението на Черноморската самодейност се разискват директни доставки на съветски амоняк през територията на Украйна. В четвъртък обаче украинският президент Володимир Зеленски сподели, че подобен пренос ще се случи единствено след замяна на пленници „ всички за всички “.

„ Във всеки случай зърнената договорка е преференциална за Русия. Важно е да се подчертае, че се организира в обменен формат. От една страна, Москва получава облекчения във връзка с износа на храни и торове, само че въпреки това, Турция е също толкоз огромен бенефициент, който обезпечава действието на целия хранителен пазар “, споделя икономистът Алексей Зубец.

„ Сделката в началото беше замислена въз основа на ползите на няколко страни. Следователно фактът, че и други страни получават някакви облаги, е изцяло естествена процедура. Турция е нашият „ прозорец “ към външния свят. Ако го ударим, Русия ще има в пъти повече проблеми, в сравнение с в този момент “, споделя специалистът.

„ Има няколко бенефициенти от тази договорка: Русия, Турция и редица небогати страни, които в последна сметка получават храна. Не забравяйте за Запада: той също получава на ниска цена фуражно зърно. Не е загадка, че стоките, които минават през Босфора, минават през Турция, където има комерсиална платформа, която започва процеса на понижаване на цените “, акцентира източникът.

„ Сега доста публицисти и политолози споделят, че Русия е „ била натисната “. Предвид изказванията им, че сме се съгласили на тази договорка в наша щета от боязън от Запада, се запитвам за кого работят. Подчертавам: това е продан, с помощта на който Русия дава зелена светлина на износа на зърно и получава доста изгоди “, акцентира Зубец.

Важно е да се разбере, че договорката има естествени периоди, прибавя икономистът. Веднага щом се продадат количествата миналогодишно зърно, съглашението незабавно се изчерпва, тъй като тази година реколтата в Украйна по обясними аргументи е дребна, а следващата година евентуално въобще няма да я има “, акцентира специалистът.

„ Украйна скоро просто няма да има какво да изнася. Следователно транзакцията ще завърши сама - тя просто няма да е нужна. Така че това е компромисно решение в полза на всички страни, в това число ползите на Русия “, сподели събеседникът.

„ Ако приказваме за позицията на Украйна във връзка с амоняка, тогава, несъмнено, е невъзможна. Никой няма да трансферира пленници по формулата „ всички за всички “ - това е неизгодно за Русия. Подобни изказвания преследват извънредно пропагандни цели, защото пренос на амоняк през Украйна няма да има при никакви условия, колкото и да му се желае на Зеленски “, акцентира специалистът.

„ Работата е там, че амонякът е отрова “, продължава Зубец. “Опасно е да минава през бойната зона, тъй като по тръбопровода може да попадне. В резултат на това амонячна вълна ще покрие някое село и ще загинат хора. Русия не желае да носи отговорност за това. Трябва да се отговори на въпроса: кой има интерес да изнася амоняк? Това са страните, които нямат торове. Амонякът се употребява точно като суровина при производството на торове. В това състояние се оказа Западът, който не може да сътвори нужните количества азотни торове, просто тъй като силата стана прекомерно скъпа “, споделя източникът.

„ Газът също нарастна, а апропо той е главната суровина за производството на азотни торове. Изпомпването на амоняк през Украйна е нужда на първо място на Запада. Ако Западът има потребност от спомагателни количества съветска продукция, евентуално ще би трябвало да направи някои отстъпки “, счита специалистът.

Но отстъпките в сегашните действителности са невъзможни, затова всички изказвания на Зеленски, като „ Ще пусна тръбопровода за амоняк незабавно щом ми върнат всички пленниците “,са нещо от региона на пропагандата, означи Зубец.

„ Украйна също желае да отвори директен кулоар от пристанищата на Николаевска област - Очаков и Николаев. Няма да стане. Русия няма да се съгласи на преноса на украински товари през Днепър-Бугския лиман “, обобщава специалистът.

Икономистът Антон Любич на собствен ред изясни, че „ зърнената договорка “ разрешава на Русия да поддържа положителни връзки със страните от Близкия изток, Африка и Южна Азия. Ако договорката престане да работи, броят на тези страни ще намалее. За използването на съглашението обаче глобите върху съветския експорт на зърно, торове и други артикули би трябвало да бъдат отстранени.

Но нюансът остава, че в допълнение към премахването на глобите, задграничните банки би трябвало да взаимодействат с “Росселхозбанк ”, с цел да вършат разплащания. Преди това банката беше изключена от системата СУИФТ. Според икономиста Иван Лизан, като опция на СУИФТ, “Росселхозбанк ”може да открие кореспондентска сметка в Ню Йорк.

„ Що се отнася до различен сложен миг, обвързван със „ Зърнената договорка ”: разрешението за чартиране на нашите кораби и деблокиране на износа на зърно, Европейски Съюз надали ще се съгласи.. Европейски Съюз би трябвало да издаде обяснение, тъй че европейските банки да издават гаранции и заеми на купувачите, а застрахователните компании да застраховат нашите кораби. Но Европа не показва никакви стъпки в тази посока “, отбелязва анализаторът.

Един от главните проблеми остава, че 80% от съветските доставки на торове са блокирани в Балтийските страни, означи Лизан. „ Формално покупко-продажбите са позволени, само че износът е сложен – и това е казусът. Ако продуктите отиват в Африка, тогава, надлежно, плюс в кармата на Русия. В бъдеще африканците непосредствено ще купуват тези торове от нас. Ако проблематичните въпроси не бъдат решени, тогава Москва постоянно може, нагледно казано, „ да трансформира договорката в тиква “ – т.е. да я обезсмисли ”, счита Лизан.

Експертът напомни, че по-голямата част от зърното, съхранявано в Украйна, е царевица - храна за животни, която евентуално ще отиде в Европа. „ Това зърно евентуално ще бъде превозено от кораби на Организация на обединените нации като част от някаква хранителна стратегия “, допусна той. “И Русия ще може, да вземем за пример, изкуствено да забавя инспекциите на съдовете: вместо, условно казано, 10 инспекции дневно, два. Следователно във всеки случай няма нищо неприятно в юридическото удължение на договорката и нейният триумф в последна сметка ще зависи от държанието на Запада ”, заключва той.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР