Заразяването с COVID-19 сега става по-лесно, заяви главният държавен здравен

...
Заразяването с COVID-19 сега става по-лесно, заяви главният държавен здравен
Коментари Харесай

Ангел Кунчев: Ако заразата продължи с тези темпове, ще стане като в Италия

Заразяването с COVID-19 в този момент става по-лесно, съобщи основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.
„ Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с позитивен в границите на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден”, добави той.
Кунчев дефинира броя на умрелите от последното денонощие като повече от стряскащ. „ Хората в лечебни заведения в страната с COVID-19 са към този момент 825.
Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Там, където случаите са доста, ще срещнем съществени усложнения.
Ако продължим със същия ритъм, ще има компликации с обезпечаването на здравна помощ за всички нуждаещи се”, сподели още той.
Главният държавен здравен контрольор разяснява и обстановката в заведенията за възрастни. Във Варна бяха открити 102-ма инфектирани.
„ Не може да се приказва, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места, аз персонално разпоредих непрекъснат надзор и сканирания на домуващи и персонал”, уточни още доцентът.
Кунчев, съобщи, че България е на последно място по заболеваемост на Балканите, в случай че изключим Гърция, даже и с сегашния брой инфектирани. „ На четвърто сме в Европейския съюз.
Заболеваемостта пораства на всички места, доста пораства. Румъния и Испания минаха пред нас. Южна Германия и Франция стартират да подвигат внезапно стойностите.
Очевидно с изключение на държанието на обществото, което е основно, има и известни промени в характерностите на вируса. Статистиката към този момент го потвърди”, безапелационен беше той.
Относно имунизацията против COVID-19 той уточни, че не знае до каква степен насериозно би могло да се гледа на нея поради, че се знае толкоз малко за болестта. Допълни, че първите ваксини ще излязат до края на годината.
„ Те по-скоро ще са пробни и няма да стигнат до България. До нас ще дойдат в първата половина на идната година, и то без гаранции за качество”, предвижда той.
За медикамента Ремдесивир Кунчев сподели, че това е четвъртото лекарство, към което се насочваме с големи очаквания.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР