Заразяването с COVID-19 сега става по-лесно. Необходими са по-малък контакт

...
Заразяването с COVID-19 сега става по-лесно. Необходими са по-малък контакт
Коментари Харесай

Заразяването с COVID-19 сега става по-лесно, обяви доц. Кунчев

Заразяването с COVID-19 в този момент става по-лесно. Необходими са по-малък контакт и време. Достатъчно е да поговорите с позитивен в границите на час-два в затворено пространство, без маски, и вирусът може да бъде предаден. Това съобщи в ефира на Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев. 

Кунчев дефинира броя на умрелите от последното денонощие, който е 16, като повече от стряскащ.

„ Хората в лечебни заведения в страната с COVID-19 са към този момент 825. Тези, настанени в интензивните структури, са близо 50. Там, където случаите са доста, ще срещнем съществени усложнения. Ако продължим със същия ритъм, ще има компликации с обезпечаването на здравна помощ за всички нуждаещи се ”, сподели още той. 

Главният държавен здравен контрольор разяснява и обстановката в заведенията за възрастни. Във Варна бяха открити 102-ма инфектирани. „ Не може да се приказва, че в старческите домове тя е изпусната. Знаейки, че това са най-рисковите места аз персонално разпоредих непрекъснат надзор и сканирания на домуващи и личен състав ”, уточни още доцентът. 

Кунчев, съобщи, че България е на последно място по заболеваемост на Балканите, в случай че изключим Гърция, даже и с сегашния брой инфектирани. „ На четвърто сме в Европейския съюз. Заболеваемостта пораства на всички места, доста пораства. Румъния и Испания минаха пред нас. Южна Германия и Франция стартират да подвигат внезапно стойностите. Очевидно с изключение на държанието на обществото, което е основно, има и известни промени в характерностите на вируса. Статистиката към този момент го удостовери ”, безапелационен беше той. 

Относно имунизацията против COVID-19 той уточни, че не знае до каква степен насериозно би могло да се гледа на нея поради, че се знае толкоз малко за болестта. И добави, че първите ваксини ще излязат до края на годината.

„ Те по-скоро ще са пробни и няма да стигнат до България. До нас ще дойдат първата половина на идната година и то без гаранции за качество ”, предвижда той.

За медикамента Ремдесивир Кунчев сподели, че това е четвъртото лекарство, към което се насочваме с големи очаквания. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР