Заразените с коронавируса COVID-19 в България нараснаха до 43-ма, след

...
Заразените с коронавируса COVID-19 в България нараснаха до 43-ма, след
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: От 24 ч. във вторник се спират полетите от Италия и Испания

Заразените с ковид COVID-19 в България набъбнаха до 43-ма, откакто през днешния ден бяха оповестени още два случая, единият от София, а другият от Плевен. По неофициална информация през днешния ден е открит и един случай във Варна. От началото на разпространението на болестта в страната починаха двама души.

Страната е в изключително състояние със затворени заведения за хранене, питейни заведения и нощни клубове, просветителни институции и са анулирани всички спортни, културни и публични събития. Вчера Националният действен щаб се разгласи за въвеждане на още по-строги ограничения против разпространение на болестта, а министър председателят Бойко Борисов съобщи, че поддържа сходни ограничения. " Дневник " следи развиването на събитията в действително време.

Ако имате въпроси, сигнали или информация за ковид и обстановката на изключително състояние, изпращайте ги през формата тук или на [email protected].

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".
Ключови моменти 16:21България стопира полетите от Италия и ИспанияОт 24:00 часа във вторник България стопира полетите от Италия и Испания, заяви транспортният министър Росен Желязков на ексклузивен брифинг.

" Ние даваме опция на нашите сънародници от тези страни в понеделник и вторник да се приберат с ясното схващане, че това е слагане под 14-дневна карантина ", сподели той.16:18В идващите дни и седмици ще преоценим дълготрайните си планове, включително и за рационализация на армията, съобщи финансовият министър Владислав Горанов на ексклузивен брифинг за ограниченията, които държавното управление ще предложи за справяне с последствията от изключителното състояние поради ковид.16:13Компаниите, които потвърдено са наранени от изключителното състояние поради коронавиуса, да могат да аплайват пред Агенцията по заетостта за субсидиране за покриване на 60% от заплатите на чиновниците им за период от един месец - такава мярка ще предложи на следващия ден финансовият министър Владислав Горанов. Той акцентира, че мярката е краткосрочна, само че ще даде глътка въздух на фирмите, които ще бъдат наранени, тъй че да не редуцират чиновници.16:02Създава се логистично-кординационен център, който да провежда доставките на нужните защитни дрехи и маски, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на ексклузивен брифинг за ограниченията за ограничение на разпространяването на ковид. Щабът се оглавява от шефа на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " гл. комисар Николай Николов.15:29Заради изключителното състояние в страната и предстоящите отрицателни резултати Камарата на частните правосъдни реализатори прикани да бъдат краткотрайно прекъснати запорите върху заплати и банкови сметки и всички обществени продани. Повече - тук.14:33Пролетната почивка на учениците евентуално ще е по-късаПросветното министерство към този момент не възнамерява отсрочване на изпити, само че пролетната почивка може да бъде понижена. Това се разбра от думите на министър Красимир Вълчев пред " Нова телевизия ".

" До през днешния ден имаме 12 неприсъствени дни поради грипните вируси. С тези нови 10 дни ще станат 22. Във всички случаи отиваме във разновидността, в който няма да е задоволително образователното време за пълноценно асимилиране на материала ", сподели Вълчев, само че уточни, че отдалечените форми на образование са опит да се минимизират загубите. Той посочи, че се върви към понижаване на пролетната почивка единствено до празничните дни по Великден.13:23Неделната божествена литургия в патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски " в София се състоя.

На службата имаше доста малко хора, които съблюдаваха предложената от здравните управляващи отдалеченост от метър - метър и половина, заяви Би Ти Ви. В репортажа си обаче малкия екран прецизира, че миряните не престават да получават причестяване от една и съща лъжичка. Преди дни Св. Синод разгласи, че няма да промени тази традиция, която провокира разногласия по целия свят поради разпространяването на ковид, с аргумента, че в историята си църквата не се е отказвала от традицията, даже във времена на епидемии.
Ето запис на службата:
От през днешния ден литургиите в " Св. Александър Невски " се излъчват онлайн от 9.30 ч. на формалната страница на Св. Синод във " Facebook ".12:40Улиците на " Лозенец " са празни през днешния ден, даже места като бул. " Черни връх " при мол " Парадайс ", където всекидневно има доста хора и тапи. По тротоарите съвсем няма минувачи, само че автомобилният трафик по булеварда е деен.

 Коронавирусът в България: От 24 ч. във вторник се стопират полетите от Италия и Испания (на живо)
© Анна Христова
12:18Допълнително по 1000 лв. за медицитеПремиерът Бойко Борисов заяви, че медиците, които работят със засегнатите от ковид ще получат спомагателни хонорари по хиляда лв..

" Всички, които са на първа линия и работят с ковид, получават по хиляда лв. месечно хонорари ", разгласи министър председателят след срещата си с президента Румен Радев. Той уточни, че медиците няма да бъдат делени на лекари, лаборанти и санитари.

Повече четете тук.12:11Президентът прикани за единение и взаимност " Да не се поддаваме на суматоха ", прикани президентът Румен Радев в изказване след среща с премиера Бойко Борисов за ограниченията поради ковид. " Българските институции работят във форсмажор и би трябвало да демонстрираме схващане към техните старания. В интерес на всички ни е да изпълняваме ограничаващите ограничения и инструкции на управляващите ", сподели президентът.

" България и светът минават през тежко тестване. Епидемията ще подложи на тествания здравната и обществената система ", предизвести той и уточни, че рецесията поражда разтърсвания и в стопанската система. Радев прикани страната да помогне на най-слабите, а младите - на най-старите. " Моят апел е единение и взаимност и аз имам вяра, че дружно ще се оправим ", сподели президентът.
Видео от изялвенията гледайте тук.11:57Предпазни ограничения против COVID-19 за чиновниците на Националната работа за защита в президентството

 Коронавирусът в България: От 24 ч. във вторник се стопират полетите от Италия и Испания (на живо)
© Велко Ангелов
11:10Президентът Румен Радев и министър председателят Бойко Борисов се срещат в президентството, с цел да обсъдят ограниченията против ковид, заяви администрацията на президента. В срещата взе участие и ръководителят на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

 Коронавирусът в България: От 24 ч. във вторник се стопират полетите от Италия и Испания (на живо)
© Правителствена осведомителна пресслужба
11:02Пенсиите на към 400 хиляди работещи пенсионери, които в този момент подават документи за тяхното преизчисление, да бъдат преизчислени служебно от 1 юни. Такава законодателна смяна ще предложи на следващия ден общественото министерство по отношение на ограниченията против разпространяването на ковид, сподели отрасловият министър Деница Сачева пред БНР. Целта е да се избегне скупчване на хора в териториалните подразделения на Национален осигурителен институт.10:49Проблемите в стопанската система поради ковид към момента не могат да се оценят, не са известни всички браншове, които ще пострадат и би трябвало да се откри баланс за това кой да бъде подкрепят, а приоритет да са опазването на здравето и обществената система. Това съобщи пред БНР министърът на стопанската система Емил Караниколов в коментар за ограниченията, които страната ще предприеме за подкрепяне на бизнеса в обстановката на изключително състояние.

Той посочи, че се вършат разбори, предстоят срещи с представители на парламентарните групи и работодателите, преди да се вземат решения. Като предпочитани обаче уточни опазването на здравето и обществената система. Повече по тематиката вижте тук.10:00Ангел Кунчев: Отложете пролетните си почивкиНяма кой знае какъв брой оптимистичен вид за разпространяването на ковид, всички са песимистични, само че в разнообразни степени, разяснява пред БНР държавният здравен контрольор Ангел Кунчев. Най-песимистичният вид е за гърмеж на болните до степен, до която лечебните заведения да не могат да ги поемат, сходно на обстановката в Италия. Другият вид е по-бавно разпространение, тъй че лечебните заведения да могат да поемат всички случаи и тогава и смъртността ще е по-ниска, изясни той.

Попитан дали българите би трябвало да отсрочват пролетните и летните си почивки, Кунчев съобщи: " Пролетните сигурно, за летните се надявам да не се наложи ". Добави, че COVID-19 се изследва от едвам два месеца, само че другите коронавирусни инфекции се " вихрят през зимат " а и съвсем изчезват през лятото. " Много се надявам и този да се държи като събратята си ", счита Кунчев.09:32БНР: Първи случай на ковид във ВарнаПърва позитивна проба за ковид е регистрирана във Варна, в университетската болница " Света Марина ", заяви БНР. Би Ти Ви също заяви, че тази информация е доказана.

Става дума за мъж на 74 години, който е дошъл с автомобил от Бергамо, Италия. В момента е изолиран в инфекциозната клиника и се откриват хората, с които е бил в контакт, Взета му е и втора проба, чийто резултат се чака към 18 часа.08:51Заради изключителното състояние в страната и предстоящото засилено ползване на електрическа енергия от домакинставата в делничните дни ЧЕЗ прекратява плановите поправки, оповестиха от сдружението.

От понеделник компанията трансформира организацията на активността на потребителските си центрове. Обслужването на клиентите ще се реализира главно по имейл и телефон на: [email protected] за ЧЕЗ Разпределение България, [email protected] за ЧЕЗ Електро България и денонощна осведомителна линия 0700 10 010 за двете сдружения. Центровете за обслужване ще работят с клиенти от 9:00 ч. до 15:00 ч. от понеделник до петък, като ще се позволяват толкоз хора, колкото са гишета в съответния център.08:50Общо 77 души са се записали за доброволци в столичната Александровска болница, с цел да поддържат медиците там в битката против ковид. Вчера лечебното заведение прикани студенти по медицина и специализанти да се включат като доброволци.

Сред отзовалите се са и хора като някогашният министър на опазването на здравето (1999-2001 г.) Илко Семерджиев и някогашният регионален шеф на Перник Мая Соколова, сподели през днешния ден ръководителят на Националния действен щаб за ковид проф. Венцислав Мутафчийски. Подобна акция върви и във Военномедицинската академия.08:43Властите регистрират сериозен дефицит на медицински лица, които да се включат в специфичните групи за търсене на евентуално инфектирани с ковид COVID-19, заяви проф. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния действен щаб. В момента в тези екипи влизат представители на Министерство на вътрешните работи и районните здравни инспекции. Заради казуса се обмисля активизиране на чиновници от Районните здравноосигурителни каси или Агенцията по надзор на храните.08:39Ще бъде засилен граничният надзор във връзка с идващите от Испания и те наложително ще бъдат поставяни под карантина, заяви ръководителят на Националния действен щаб за ковид проф. Венцислав Мутафчийски на постоянния брифинг на щаба през днешния ден. Мутафчийски позволи, че през днешния ден сходни ограничения могат да се подхващат и за други страни, като добави, че става мъчно да се дефинира коя е рискова и коя не е.08:33От през днешния ден столичната Втора градска болница се преобразува в инфекциозна с потенциал 50 кревати, заяви Би Ти Ви. Целта е там да бъдат настанявани пациенти с ковид COVID-19. Започва извеждане на пациентите към други лечебни заведения. Докато това не се случи, няма да бъдат одобрявани инфекциозно заболели.08:15Още двама души са инфектирани с ковируса - в София и в ПлевенНови двама души са с позитивни проби за ковид COVID-19, заяви на брифинг ръководителят на Националния действен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. Заразените са от София и Плевен.

С тях общият брой на записаните с ковид в страната е 43. В тях се включват и двамата пациенти, които починаха в столичната болница " Пирогов ". В лечебното заведение е настанен и възрастният мъж от болница " Свети Наум ", който през вчерашния ден бе с регистрирана позитивна проба за COVID-19.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (485)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР