Заразените с COVID-19 по света са между 50 и 85

...
Заразените с COVID-19 по света са между 50 и 85
Коментари Харесай

Изследователи от Станфорд: Броят на заразените с COVID-19 e до 85 пъти по-висок от данните

Заразените с COVID-19 по света са сред 50 и 85 пъти повече, в сравнение с демонстрират формалните статистики. Това може да значи доста по-ниска смъртност, както и генериран общ имунитет на популацията. Изводите са от изследване, оповестено в петък от специалисти от университета в Станфорд,за което написа чешкият уебсайт Lidovky.cz.
Изследването е извършено върху представителна извадка от 3 330 души от Санта Клара, Калифорния. „ Нашето проучване е доста значимо, с цел да осъзнаем настоящето положение на пандемията “, споделя Еран Бендавид, професор по медицина в Станфорд и един от съавторите на проучването. „ Това е значимо и от позиция на епидемиологичните модели, които се употребяват за обмисляне на тактиката и въз основа на които оценяваме какво би могло да значи това за здравната система “, добави той. Според него броят на инфектираните хора в света е неведнъж по-голям от предстоящото.
Официалните данни в региона на Санта Клара да вземем за пример оповестяват за 1 094 доказани случая и 50 жертви на пандемията. Според това изследване, което беше първото извършено в по-голям мащаб съгласно броя на хората, създали антитела, броят им в действителност ще подхожда на интервала сред 48 000 и 81 000 инфектирани единствено в този регион. Тестовете са извършени върху кръвни проби на здрави хора, които са изследвани дали са били инфектирани в предишното и евентуално са се възстановили от коронавирусна зараза.
Ако резултатите от проучването се потвърдят, това значи, че смъртността измежду популацията е надалеч по-ниска от предстоящата сега. Например в Съединените щати смъртността измежду пациентите, инфектирани с ковид, е към 4.1%, а в случай че се пресметна съгласно изследването на Станфорд, тя би била единствено сред 0.12 и 0.2%.
Според интерпретацията на данните от проучването популацията в света е доста по-близо до така наречен стаден или групов имунитет от предстоящото. Това би разрешило на мнозина да се върнат на работа доста по-рано. Според The Guardian сега се създава тактика, която да улесни хората да се върнат към естествения си живот. Един от тях са така наречен имунни документи, за които се приказва освен във Англия, само че и в Германия. Това би означавало, че хората, за които е потвърдено, че са с потвърден имунитет, откакто са били инфектирани, могат да получат карта, която ясно демонстрира устойчивостта им към вируса. Например английският здравен министър Мат Ханкок съобщи, че този "имунен паспорт " може да бъде публикуван под формата на гривна.
"Резултатите от изследването обаче не са мотив в интерес на скорошната анулация на строгите ограничения, оповестени от националните държавни управления, уверен е и епидемиологът Артър Рейнголд от университета в Бъркли, който взе участие в разбора.
Колективният имунитет може да е по-близо, само че международното население е към момента относително надалеч от него. Ако данните от изследването в Станфорд се окажат правилни и справедливи за целия свят, това би означавало, че до момента са били инфектирани единствено 3% от популацията. Според специалиста най-малко 50% от популацията би трябвало да бъде инфектирано, с цел да сътвори групов имунитет.
„ Ясно е, че вирусът е по-разпространен в някои области, в сравнение с в други. Затова е належащо да се разбере какви променливи зависят от появяването на COVID-19 “, добави професорът от Станфорд Джаянта Бхатачария - един от главните създатели на разбора.
Такива огромни изследвания към този момент са в ход в Съединени американски щати. Например Националният здравен институт тества 10 хиляди души, до момента в който университетът в Бъркли събира проби от пет хиляди доброволци, с цел да дефинира дали са имали ковид или не.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР