Заразени със spyware разреширения за интернет браузъра Chrome на Google

...
Заразени със spyware разреширения за интернет браузъра Chrome на Google
Коментари Харесай

Данните на милиони потребители са откраднати след нова атака срещу Chrome на Google

Заразени със spyware " разреширения " за интернет браузъра Chrome на Гугъл са били свалени 32 млн. пъти, оповестява компанията за киберсигурност Awake Securities през Reuters. Новината акцентира неуспеха на софтуерната промишленост да отбрани браузърите, в които към този момент се съдържа огромна част от живота на потребителите, разяснява организацията.Google удостовери за офанзивата и заяви, че към този момент е свалила над 70 от разширенията, откакто е сигнализирана от компанията предишния месец.

Много от безплатните разширения, които се оферират в формалния цифров магазин на Гугъл, предизвестяват потребителите за съмнителни страници или обръщат файлове от един формат в различен. Но инфектираните са източвали данни за посетените от потребителите страници, както и даже да получат достъп до вътрешни уеб-базирани системи на компании.

Въз съществена на броя на свалянията, това е най-голямата офанзива през магазина на Chrome до момента, съгласно съоснователя на Awake Гари Голомб. Гугъл отхвърля коментар за мащаба на офанзивата по отношение на предишни, за това какъв брой вреди са нанесени и за какво не е засякла и премахнала инфектираните разширения по-рано, макар предходни обещания, че няма да позволява сходни случаи още веднъж.

Остава неразбираемо и кой стои зад офанзивата. Разработчиците са посочвали подправена информация за контакт.

" Всичко, което може да даде достъп до браузъра или имейла или други чувствителни данни може да е част от национално изпитание за шпионаж, както и да е дейности на проведена незаконна група ", съгласно някогашният инженер в NSA Бен Джонсън.

Разширенията са създадени тъй че да не бъдат засичани от антивирусните компании. Според Голомб, в случай че консуматор употребява браузъра, с цел да преглежда интернет страници в домашната си мрежа, разширението се свърза с редица уеб сайтове и предава информацията, която е събрало. Ако компютърът е обвързван с корпоративна мрежа, в която има задействани услуги за сигурност, те стоят " тихи " и нито предават информация, нито се свързват със същите домейни.

Въпросните домейни, над 15 хиляди, са закупени от дребна компания в Израел. Според Awake компанията Galcomm би трябвало да бъде наясно какво се случва. Galcomm обаче твърди, че не е направила " нищо неприятно ".

Проблемът с разширенията не е нов, само че става все по-тежък. Първоначално те посочваха нежелани реклами, само че в този момент е все по-вероятно да конфигурират спомагателни стратегии, които наблюдават потребителите.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР