Заразени с норовирус български малини са били хванати и спрени

...
Заразени с норовирус български малини са били хванати и спрени
Коментари Харесай

Заразени с вирус български малини хванати във Франция

Заразени с норовирус български малини са били хванати и спрени от продажба във Франция, показва нотификация в европейската Системата за бързо предизвестие за рискови храни и фуражи (RASFF).

Става въпрос за замразени малини със страна на генезис България, които са били пакетирани в Полша и продавани във Франция.

Причината за появяването на вируса в плодовете евентуално е поливане и/или наторяване с фекална вода или компост. Вирусът визира храносмилателния тракт, признаците са повръщане, диария.

Съобщението в системата е от 13 юли. До момента Българската организация по сигурност на храните не е съобщила за случая, не е ясно и дали количества от тези малини се продават у нас или всички са били изнесени. Според системата са били продавани във Франция, Белгия и Полша.

Във Франция и Полша е почнало следствие. Няма известие у нас да е подхванато нещо.

RASFF не дава информация за името на компанията, само че наша инспекция сподели, че предходната година е имало сходен случай - инфектирани с норовирус замразени български малини, тогава маркирани като органични, са били продавани във Франция, Белгия, Люксембург и Полша. Заразата в плодовете бе открита и те бяха конфискувани от комерсиалната мрежа през март.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР