Заразата от африканска чума се разраства. Две нови огнища в

...
Заразата от африканска чума се разраства. Две нови огнища в
Коментари Харесай

Еврокомисар: Избиването на свинете е абсолютно необходимо

Заразата от африканска чума се разраства. Две нови огнища в персонални стопанства са регистрирани в плевенския град Искър и великотърновското село Климентово. Така огнищата при домашните прасета към този момент са 21. От през вчерашния ден има и първи случай на болест при дива свиня в Лом.

Европейският комисар по опазването на здравето и сигурността на храните съобщи особено за Българска национална телевизия че " обстановката със болестта от африканска чума в България е извънредно комплицирана и единственият метод за преодоляването й е умъртвяването на инфектираните животни. Иначе е застрашено цялото свиневъдство ". Витянис Андкрюкайтис съобщи, че Еврокомисията е в непрекъснат контакт с българското държавно управление и с министъра на земеделието, които вършат всичко належащо за оправянето с тежката обстановка.

 © БГНЕС
Европейският комисар по опазването на здравето и сигурността на храните съобщи особено за Българска национална телевизия че " обстановката със болестта от африканска чума в България е извънредно комплицирана и единственият метод за преодоляването ѝ е умъртвяването на инфектираните животни. Иначе е застрашено цялото свиневъдство ". Витянис Андкрюкайтис съобщи, че Еврокомисията е в непрекъснат контакт с българското държавно управление и с министъра на земеделието, които вършат всичко належащо за оправянето с тежката обстановка.

Комисар Андрюкайтис сподели, че тази заран е разговарял с министъра на земеделието Десислава Танова. Еврокомисията поддържа непрекъснат контакт с държавното управление. Според него обаче е доста значимо локалните управляващи в засегнатите райони да подхващат ограничения, да са осведомят хората за сериозността на обстановката. Трябва да бъдат мобилизирани всички - неправителствени организации, полицията, ветеринарните служби, елементарните хора.
Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по опазването на здравето и сигурността на храните: Много добре знам, че в България има доста дребни ферми, доста хора,които отглеждат свине в дворовете си. Хората в селата надали схващат какъв брой е значима биосигурността. Затова ние помолихме българското държавно управление да бъде доста строго във връзка с осведомителната акция и да провежда срещи с виновните хора по места - с локалната власт, с кметове и общински препоръки ".
Според Андрюкайтис единственият метод за справяне със обстановката сега е цялостното заличаване на инфектираните животни и на тези, които са имали контакт с тях. Друг метод няма, уверен е той.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисар по опазването на здравето и сигурността на храните: Сега е доста значимо хората да схванат, че цялостното изтребване на животните е безусловно належащо. Няма никакъв метод това да бъде избегнато. Иначе цялата промишленост, обвързвана с производството на свинско месо е застрашена. Повтарям, няма никакъв различен метод, другояче ще убиете цялото свиневъдство. България е изправена пред огромно предизвикателство.
Европейската комисия ще покрие 75 % от разноските, свързани с дезинфенцията, умъртвяването и разчистването на фермите. Останалите 25 % ще бъдат покрити от държавния бюджет.

Още по тематиката Разпространение на Африканска чума по свинете у нас
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР