Заразата кулминира до унищожаване на домашни птици, диви птици и

...
Заразата кулминира до унищожаване на домашни птици, диви птици и
Коментари Харесай

Световни организации алармират за риск от разпространение на птичи грип у хората

Заразата кулминира до заличаване на домашни птици, диви птици и някои бозайници, нанасяйки вреди на фермерите и на търговията с храни. " Въпреки че тези огнища засягат най-вече животните, те съставляват непрекъснат риск за хората ", се показва в известието.

 

Трите организации сигнализират за все по-увеличаващия се брой случаи на заболяването при бозайници, които са " биологично по-близки до хората, в сравнение с птиците ". Това " поражда опасения, че вирусът може да се приспособява по-лесно, с цел да болести хората ", се споделя в взаимното известие на СЗО, ФАО и СОЗЖ. Някои бозайници могат да бъдат като " съд за разбъркване на грипни вируси, което да докара до появяването на нови, по-вредни за животните и хората ".

 

Според формалната информация на здравните управляващи през 2022 година 67 страни са докладвали на СОЗЖ за огнища на високопатогенния птичи грип H5N1 при домашни и диви птици. В същото време повече от 131 милиона домашни пернати са умряли или са унищожени във ферми поради болестта.

 

През 2023 година още 14 страни осведомиха за огнища - главно в Северна и Южна Америка. От 2022 година насам 10 страни на три континента са съобщили на СОЗЖ за случаи на инфекцията при бозайници. Сред тях има както сухоземни, по този начин и морски жители, в това число норки, отглеждани във ферми в Испания, тюлени в Съединени американски щати и морски лъвове в Перу и Чили. Засегнати са най-малко 26 типа. H5N1 е открит и при домашни любимци, измежду които котки и кучета, в няколко страни.

 

Случаите на възпаление на хора с птичи грип са много редки, като от декември 2021 година насам са регистрирани едвам осем.

 

При хората болестта може да " аргументи тежко заболяване с висок % на смъртност ". Установените досега случаи са свързани основно с непосредствен контакт с инфектирани птици и инфектирана среда.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР