Заради значително по-високите цени на пелетите и природния газ, вече

...
Заради значително по-високите цени на пелетите и природния газ, вече
Коментари Харесай

Високите цени на пелетите отказват бургазлии от екологичното отопление

Заради доста по-високите цени на пелетите и природния газ, към този момент има отводи от програмата за замяна на старите печки на дърва в Бургас. Проектът е финансиран от Европейския съюз, а подмяната с новите електроуреди е безвъзмездна.

Целта на програмата е посредством подмяната на старите печки с нови екологични уреди на пелети и природен газ, да се усъвършенства качеството на въздуха в Бургас. От началото на януари обаче природният газ нарастна с 30 %.  Подобна е обстановката и с цените на пелетите. Ако за интервала декември 2020 – януари 2021 те са варирали сред 390 лева – 520 лева, то за декември предходната година са сред 700 лева – 930 лева Това постанова на част от семействата да се замислят дали въобще да аплайват и дали в случай че бъдат утвърдени, по-късно ще могат да покрият разноските си за отопление.

" Имаме към този момент 3 отхвърли. За страдание този план не е обществен, а е екологичен и е ориентиран към възстановяване качеството на атмосферния въздух. Преди две седмици бяхме на среща с министър Сандов и разисквахме опциите за финансиране през новия програмен интервал. Поставихме това като много сериозен проблем, който би трябвало да се реши на държавно равнище, с цел да може помощите, които се дават за отопление, да се дават под формата на пелети и даже да се подтикват повече тези жители, които биха сменили уредите си. Сигнализирали сме още при започването на реализацията на тези два плана, които изпълняваме. Надяваме се, че през този програмен интервал това ще бъде регистрирано като спънка за замяна на уредите “, изясни пред БНР зам.-кметът Весна Балтина.

Според данните на мобилната станция на Общината, " Долно Езерово “ е най-чувствителната точка на територията на Бургас, добави Балтина.

" Това е единственото място, където имаме превишение на среднодневните правила на концентрацията на фини прахови частици повече от допустимите. За предходната година имаме 37 дни при оптимално възможни 35 дни. От началото на годината имаме 14 дни превишение в кв. " Долно Езерово “, 2 дни в " Меден рудник “ и 1 ден в Централна градска част “, разясни тя. Балтина уточни, че поръчката за новите екологични уреди към този момент е стартирана и следва избор на реализатор. " Основно тези устройства ще бъдат сменени в " Долно Езерово “ и в " Меден рудник “. Там са 696 заявки подадени “, изясни тя.

Разширен е и обсегът по Програмата LIFE и там към този момент са възможни семейства от кварталите " Банево “, " Ветрен “, " Крайморие “ и " Сарафово “. За по-доброто качество на атмосферния въздух, тази година Общината планува да отдели повече средства за почистването на улиците в града.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР