Заради значително по-топлото време и по краткия месец февруарските сметки

...
Заради значително по-топлото време и по краткия месец февруарските сметки
Коментари Харесай

Голяма изненада с февруарските сметки за парно

Заради доста по-топлото време и по късия месец февруарските сметки за парно в София са по-ниски както по отношение на януари, по този начин и по отношение на февруари 2023 година Това пише „ Телеграф “.

Столичното сдружение качи фактурите за предишния месец на уеб страницата и в касите и от през вчерашния ден потребителите могат да ги заплащат.

Данни

Средноденонощната температура през февруари 2024 година е +7,6 градуса, а през януари тази година е била +0,9 градуса. През февруари 2023 година средноденонощната температура е била +3,2 градуса, или с +4,4 градуса по-ниска, в сравнение с през този февруари.

Сравнение на сметките за затопляне на топлата вода и за силата от сградна апаратура на домакинство, което не се топли с парно, демонстрира, че през януари то е платило 90 лв., а за  февруари има сметка от 69 лв., т.е. с 21% по-ниска.

Друго семейство, което през януари е дало 216 лв., за февруари ще би трябвало да заплати 161 лв. за отопление с парно и топла вода, което е с 25% по-малко. Други консуматори за отоплението и топлата вода за февруари 2023 година са дали 177 лв., а за този февруари имат 146 лв. сметка, или 17% по-малко.

Загуби

Комисията за енергийно и водно контролиране няма да понижи цената на топлинната сила до края на регулаторния интервал 30 юни 2024 година

Това оповестиха от КЕВР макар настоятелната рекомендация на омбудсмана Диана Ковачева за незабавно преразглеждане на цената на топлинната сила. Прогнозната цена на газа, при който  тя е опредена от 1 юли 2023 година, е доста по-висока от месечните цени, по които „ Топлофикация “ заплаща синьото гориво на „ Булгаргаз “.

Близо 148 милиона лв. е надвзела от потребителите „ Топлофикация “ от юли 2023 година до март 2024 година, съгласно разбор, оповестен на нейния уебсайт.

Причината е, че поради фрапантното повишаване на синьото гориво след 2021 година „ Топлофикация “ е била принудена да го заплаща на по-висока месечна от избраната планирана цена тогава и е натрупала загуби.

То е било покривано с цената на силата, доставяна на потребителите. Разликата ще бъде възобновена на семействата с смяната на цените от 1 юли 2024 година, даде обещание регулаторният началник Иван Иванов. Около 30% би трябвало да се понижи цената на топлинната сила в сходство с намаляващите цени на газа на интернационалните пазари и по-ниската цена на въглеродните излъчвания, предвидиха специалисти.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР