Заради затоплянето на времето се очаква повишаване на опасността от

...
Заради затоплянето на времето се очаква повишаване на опасността от
Коментари Харесай

Очаква се висока лавинна опасност за големите планини


Заради стоплянето на времето се чака повишение на заплахата от лавини в огромните планини. Това съобщи пред камерата на Българска национална телевизия дежурният в Планинската избавителна работа Тервел Тотев. Той прикани туристите да излизат в планината добре готови, да наблюдават прогнозата за времето и да са със подписани планински застраховки. Любителите на зимните спортове е редно да се придържат към обозначените писти и да не карат по северните и североизточните скатове на огромните планини, както и по западните на Стара планина.

Времето в последните няколко дни не е доста добре, като за Пирин има висока лавинна заплаха, за Рила - забележителна, а за Витоша е междинна. Трябва да се има поради, че има местни климатични особености в огромните планини, поради което лавинната заплаха е висока. Това изясни пред Българска национална телевизия дежурният в ПСС Тервел Тотев.

В Пирин се чака стопляне, поради което и ще се увеличи лавинната заплаха.

В никакъв случай не би трябвало да се навлиза в рисковите скатове в Пирин, които са северните, североизточните, а в Стара планина - и западните.

Южните скатове са относително безвредни, само че изискват подготовка, посочи Тервел Тотев.

Туристите би трябвало да имат поради внезапното стопляне, а на височина над 1800-2000 м. се чака ураганен вятър, изключително във Витоша и Стара планина. Трябва да излизат в планината готови, със заредени телефони и подписани планински застраховки.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР