Заради засиления интерес и въпросите, които получаваме от нашите пациенти

...
Заради засиления интерес и въпросите, които получаваме от нашите пациенти
Коментари Харесай

Специалисти отговарят: Трябва ли да се ваксинираме, ако планираме бременност?

Заради засиления интерес и въпросите, които получаваме от нашите пациенти в последните дни по отношение на имунизирането против COVID-19 при двойки, които възнамеряват бременност или процедура по асистирана репродукция, експертите от Медицински комплекс “Д-р Щерев ” имат своите експертни рекомендации. Те са съобразени със съществено и детайлно изследване на изводите от научни проучвания в региона, както и с рекомендациите на водещите международни професионални организации, оповестяват на уеб страницата на здравното заведение. 

Трябва ли дамите и мъжете да си слагат ваксина против COVID-19, преди да стартират опити за забременяване?

Все още няма задоволително информация за вероятните трайни последствия след имунизирането против COVID-19 при лекуване, обвързвано с асистираната репродукция и бременност. Опасенията, че имунизирането може да повреди фертилитета на двойката, обаче, на този стадий дефинираме като неоснователни, тъй като няма нито едно клинично изследване, което да потвърждава тези изказвания. Това е и повода, експертите ни да предлагат слагането на ваксина да се случи преди плануваните опити за забременяване. Препоръката визира както дамите, по този начин и мъжете.
Жените със съпътстващи болести, които попадат в рискова група, както и тези, предразположени към затруднения при бременността, е целесъобразно да се имунизират преди да стартират опитите за забременяване. Същото се отнася за дамите, при които рискът от заразяване с COVID-19 e висок и не може да бъде избегнат.

Необходимостта от имунизиране е неоспорим факт и е златен стандарт за профилактика на болесттите. Това е и единственият метод да преминем през пандемията превзела целия свят.

Трябва ли двойките, които са си сложили ваксина за COVID-19, да отсрочат опитите за забременяване?

По отношение на нуждата да се отсрочи зачеването след ваксина ция, се базираме на мнението на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE). Според експертите на Медицински комплекс „ Д-р Щерев ”, най-разумно е да има отлагане на процедурите по асистирана репродукция най-малко с няколко дни, откакто е сложена и втората доза от ваксина та. По този метод ще се даде време за образуване на имунен отговор, както и да се избегне съвпадане на процедурите по АРТ с вероятно неразположение след слагане на дозата. Най-предпазливият метод е това отсрочване да е до 2 месеца, защото и естеството на самите процедури изискват несъмнено време за подготовката преди зачеване на двамата сътрудници.

Eкипът ни ползва самостоятелен метод към всеки един случай. Ето за какво е допустимо експертите ни да посъветват провеждането на стимулация, заледяване на ембриони и едвам след имунизиране да се премине към трансфер.

Трябва ли бременните дами да си слагат ваксина ?

Всяка една зараза e рискова за бременната жена, изключително в първите три месеца от бременността и може да докара до затруднения както за здравето на бъдещата майка, по този начин и на плода. Ето за какво бременните дами, заболели от COVID-19, са изложени на максимален риск от по-тежко протичане на болестта спрямо дамите, които към момента не са забременели. Това е и повода да считаме, че е мощно целесъобразно дамите, които възнамеряват забременяване, да си слагат ваксина , само че преди стартирането на опитите.

Ако бременността е настъпила, слагането на ваксина не е целесъобразно, тъй като сигурността й към момента не е доказана при бременни дами. Очакват се бъдещи клинични изследвания на фармакологичните компании в тази тенденция.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР