Заради войната в Украйна цените се повишиха, защото говорим за

...
Заради войната в Украйна цените се повишиха, защото говорим за
Коментари Харесай

Икономист: Газът скочи над 25 пъти, може олиото да стигне 7 лева

" Заради войната в Украйна цените се покачиха, тъй като приказваме за половината слънчогледова годишна продукция. Трудно е да се приказва за далавера, търговците употребяват пазарното търсене поради несигурността. Газът скочи на интернационалните пазари над 25 пъти, допустимо е олиото да стигне 7 лв. ". Това съобщи за Нова нюз Руслан Стефанов, основен икономист от Центъра за проучване на демокрацията.

По думите му се очакваше цените да намалеят поради възобновяване на стопанските системи през март-април. " Говорим за световен проблем, както през 2008 година Много хора ще бъдат наранени, изключително най-бедните. В някои страни към този момент има систематизиране на артикули ", разкри той. И добави, че прогнози за точния растеж на цените не могат да се вършат.

" Ще има понижаване на разполагаемия приход. Ако продължи да ескалира войната, може да има нарастване на инфлацията ", уточни специалистът. 

Хората в Благоевградско също усещат високите цени и вършат сметка по какъв начин да си купят дори хляб. Етикетите на всички места сочат по-високи цени спрямо преди началото на войната в Украйна. Цената на олиото тормози най-вече жителите, а сумата към този момент доближава 5 лева за бутилка. Над 15% е растежът на меда, а житата също са по-скъпи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР