Заради войната в Украйна се очертава едно разделениеевроатлантизъм -Русия. При

...
Заради войната в Украйна се очертава едно разделениеевроатлантизъм -Русия. При
Коментари Харесай

Анализатор по Дарик: Лобирането за хартиения вот е в основата на политическата корупия

" Заради войната в Украйна се обрисува едно разделяне " евроатлантизъм -Русия ". При мощните русофилски настроения в България хората не съумяха да разграничат Русия и един тоталитарен режим на Путин. Българското русофилство има дълбоки корени, само че то не може да си затвори очите пред една неоснована експанзия над почтени хора. Русофилите не могат да създадат обикновен паралел с Ленинград да вземем за пример, когато Хитлер се пробва да умори от апетит един многомилионен град. "

Това съобщи в предаването " Кой приказва " по Дарик радио политическият анализаторВеселин Стойнев.

" Другото разделяне е класическото ляво-дясно, което в България като че ли от ден на ден минава на назад във времето. Изглежда, че " Продължаваме промяната " е повече вляво ", добавиСтойнев.

Третото класическото основно разделяне е корупция - антикорупция. Партиитена смяната са от едната страна, а от другата - останалите. Откакто Българска социалистическа партия застана зад хартиения избор, тя може да бъде причислена към партиите на корупцията. Лобирането за хартиения избор е в основата на политическата корупия, на замяна на вота и на манипулирания избор ", безапелационен бе анализаторът.

Какво е решението, по какъв начин могат да се ребилитират политическите сили?

" Ако партиите одобряват Закона за следствие на основния прокурор, което е и условие по Плана за възобновяване, тогава няма да са партии на корупцията, само че ето, че те не го вършат. Ако преброим партиите във всяко от тези две разрези, ще открием, че има доста болшинства. Най-голямото болшинство е евроатлентическо. Имамеи дясно мнозинтво от ГЕРБ,ДПС и " Демократична България ", което не е склонно да развърже кесията в бюджета с харчене следващата година. Това доста мощно ще усили бюджетния недостиг и ще ни отдалечи от еврозоната ", разяснява специалистът.

" Може да имаме антикорупционно болшинство, в случай че ГЕРБ узрее за концепцията, че би трябвало да се раздели с Гешев и да се съгласи с опцията той да бъде разследван ", съобщи той.

Стойнев показа мнение, че три разделения могатмного бързо да бъдат преодолени, като се даде приоритет на някое от тях. Според него това, което би събрало най-вече гласове, е евроатлантическото, а то върви ръка за ръка с антикорупционното.

" Върху евроатлатниеското болшинство може да се реализира някакъв консенсус - ГЕРБ да отстъпи ненапълно за машинното гласоподаване, да вземем за пример. Другата отстъпка е по Плана за възстановяване- да гласоподават по измененията в законодателството, тъй че да може да се проверява основният поркурор. Мандатоносителят на Политическа партия може да отстъпи в професионалиния състав. Те могат да се откажат напълно от присъединяване на Петков и Василев в кабинета. Би било презареждащо да забележим едни нова лица в един подобен кабинет - като Никола Минчев и Андрей Гюров, тъй като Кирил (*бел.ред. Кирил Петков) и Асен (*бел.ред. Асен Василев) събраха доста негативи ", сподели анализаторът.

" Самите политически играчи осъзнават, че няма необикновен излаз, тъй като даже " Продължаваме промяната " не престават да узряват и да схващат, че няма да победят ГЕРБ и да се върнат на бял кон. Ако докараме страната до още едни избори и се получисъщото състояние, да не кажем и по-лошо, тогава кой ще бъде виновникът? Малко по малко всички стартират да осъзнават, че всички са солидарно отговорни ", заключи той.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР