Заради водния режим в Перник, Ловеч и Плевен в Народното

...
Заради водния режим в Перник, Ловеч и Плевен в Народното
Коментари Харесай

315 хиляди жители в 17 области са засегнати от воден режим

Заради водния режим в Перник, Ловеч и Плевен в Народното събрание бяха изслушани министърът на околната среда и водите Нено Димов и заместник-министърът на районното развиване Николай Нанков. В Перник и Ловеч водният режим е належащ, с цел да се подсигуряват нужните количества вода в идващите 4 до 5 месеца, съобщи Николай Нанков.

" Двете ВиК са длъжни да преустановят със съответни стимулирани оферти и със съответните заповеди на кметовете на двете общини водоподаването към двете обитаеми места в избраните часови диапазони, с цел да подсигуряват нужните количества в границите на идващите 4 до 5 месеца, с цел да можем да подсигуряваме естественото, въпреки и прекратено в избрани часови диапазон на денонощието водоподаване. В Перник въпросът не е бил би трябвало ли, или не би трябвало да има воден режим. Трябвало е да има воден режим, може би е трябвало да бъде въведен месец по-рано ", уточни министърът.

В коридорите на Народното събрание Нанков разяснява пред публицисти, че въведеният воден режим в Перник със прекъсване на водоподаването два пъти в денонощието не е ефикасен и няма да подсигурява водните количества до април, когато е снеготопенето. Той се базира на специалисти на ведомството. Режимът би трябвало да е за не повече от 7 - 8 часа един път в денонощието, акцентира той, като повтори предлагането на министър Петя Аврамова отпреди няколко дни.

В понеделник ще е подготвена втората проба на водата в язовир " Долна Диканя " за това дали е годна за пиянство. Първа проба сподели, че водата е инфектирана. Николай Нанков предизвести, че без построяването на язовир " Черни осъм ", популацията на Ловеч и Плевен е застрашено от воден режим и в бъдеще.

Екоминистерството е подписало контракт за рехабилитация на мрежата за водоснабдяване в Перник, напомни отрасловият министър Нено Димов. Той ще бъде изпълнен до 2021 година и ще прекрати загубите на вода, които са над 75%:
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР