Заради високите цени на тока, природния газ, течните горива и

...
Заради високите цени на тока, природния газ, течните горива и
Коментари Харесай

Има риск от дефицит на български яйца по Великден

Заради високите цени на тока, природния газ, течните горива и фуражите има риск от недостиг на български яйца по Великден и вносните да са повече, научи " Монитор “. Димитър Белоречков, ръководител на птицевъдите, счита, че няма да останем без яйца за Великден, тъй като все от някъде ще се внесат. 

" Лошото е, че доста български компании ще затворят поради скъпите фуражи и високите цени на силата и горивата. Нещата са доста комплицирани и не се поддават на точни прогнози. В момента няма импорт на яйца поради слабото търсене и ниските цени у нас. Освен това в след Коледа и посрещането на Нова година има сезонен спад в потреблението на яйца, който в този момент съответства и с шоковете със цената на горивата, силата и фуражите. Който не може да издържи, ще спре да работи. Няма да е учудващо за Великден вносните яйца да са повече. Цените им поради недостига тогава никога няма да са ниски “, предвижда браншовикът.

" Вече 18 месеца работим с фуражи, които са 2 пъти по-скъпи, само че към този момент токът ни довърши. Стотина са огромните компании в бранша, а двайсетина от тях към този момент са спрели работа “, сподели за " Монитор “ Олег Прокопиев, член на УС на Съюза на птицевъдите в България. " Много от по-малките също са затворили и чакат по-добри времена, като огромна част от тях обаче сигурно ще излязат изобщо от бизнеса. Възобновяването му по-късно ще е доста мъчно “, счита той.

Птицевъдът твърди, че над 90% от яйцата на нашия пазар са родно произвеждане и даже имаме експорт в Полша, която внасяше у нас. По думите му обаче експортът не може да ни избави, тъй като непознатите купувачи изнудват нашите за по-ниски цени.

" Цените в Европа са по-високи от нашите тук, обаче там получават обвързана поддръжка “, разясни той. 

" Яйцата са капризна стока и би трябвало да се пласират бързо. Произвеждат се ден за ден, не могат да се държат в склада. След 10-15 дни отиват за преправка и ги продаваме на една трета от цената. Повече от година поносим това състояние. Подали сме молба в земеделското министерство за пазарна поддръжка “, разясни още той. Прокопиев предвижда, че напролет може производството на яйца у нас още повече да намалее и дефицитът да докара до мощното им повишаване. " През 2008 година обстановката беше сходна и ни отпуснаха едни заеми, които към момента ги изплащаме. На другите животновъдни сектори им ги опростиха с позволение на Еврокомисията, само че на нас - не “, напомни той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР