Заради високите температури и тежката миризма в района местните влести

...
Заради високите температури и тежката миризма в района местните влести
Коментари Харесай

Започна извозването на тонове мъртва риба от района на Своге

Заради високите температури и тежката миризма в региона локалните влести се притесняват за евентуална екокатастрофа и риск от болести. Водоснабдяването е възобновено, само че водата към момента остава негодна за пиянство.

Акцията по товаренето и извозването на умрялата риба от рибарниците в село Искрец стартира рано сутринта.
Достъпът до рибарниците остана блокиран през целия ден като превантивна мярка против разпространяването на болести.

" Mиризмата става от ужасна по-ужасна поради тези 40 градуса, които са навънка. Другото е, че всеки разпад на подобен материал води след себе си до отделяни на отрови, което е рисково ", изясни пред Българска национална телевизия доктор Иванка Кузманова от БАБХ.

Само за няколко часа служащите събраха над 4 тона, които бяха превозени със специфични бусове към инсинератора в Ихтиман. Там ще бъдат изгорени.

От БАБХ обясниха, че на притежателите е издадено наставление, само че в отговор те са изпратили декларация, че не могат сами да се оправят с преместването на рибата. Днес те отхвърлиха коментар.

Организирането на акцията е трансферирано към Община Своге, която ще покрие разноските със лични средства.

А локалните хора се надяват рецесията с водата скоро да завърши. Въпреки че водоснабдяването в община Своге е възобновено, водата към момента не е годна за пиянство. Окончателните резултати се чакат във вторник.

От Община Своге обявиха, че водопреносната мрежа е напълнена. Установени са няколко местни повреди в града, които ще бъдат остранени.

" Във вторник ще идват експерти, които да измерят качеството на водата. Тогава ще обявим дали тя ще е годна за пиянство или не ", съобщи Валентин Михайлов - заместник-кмет на община Своге.

Бедственото състояние в община Своге ще бъде анулирано едвам тогава, когато от чешмите потече вода, годна за пиянство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР