Заради въведените ежеседмични рутинни проверки, Общинският инспекторат в Пловдив отчита

...
Заради въведените ежеседмични рутинни проверки, Общинският инспекторат в Пловдив отчита
Коментари Харесай

Мерки срещу шума в ромските махали в Пловдив

Заради въведените ежеседмични рутинни инспекции, Общинският инспекторат в Пловдив регистрира понижаване на нарушаванията за превишени равнища на звук навън. Намаляват и сигналите от жители, които се оплакват от мощна музика в заведенията в града. Все още обаче остава казусът с празненствата и сватбите в ромските квартали. През август пловдивчани потърсиха помощ от вицепремиера Валери Симеонов поради шума.

Пловдив

Хората, които живеят наоколо до Шекер махала, Арман махала и Столипиново от години се оплакват от непрестанен шумов гнет, на който са подложени поради обичайните ромски сватби и тържества. Често те траят по три дни, а огромна част от ритуалите се извършват на улицата, озвучени от гръмки децибели.
Райна Калчева: " Почти всеки ден, от понеделник до понеделник. Рядко е да бъде безшумно...Има дребни деца, има възрастни хора, не е прелестно всеки ден да има музика, би трябвало да работят някои " Пенка Атанасова: „ Вече се преценяват и след 4 часа стартират да вършат сватбите, само че преди не се съобразяваха с това. Шумът е толкоз мощен, че си затваряме прозорците и все пак отново се чува "
Жителите на регион Северен се надяват утвърдената нова полицейска приемна в квартала да проработи скоро.
Йорданка Средева: " Все отново може би ще се изплашен и контролът ще е от по-близко разстояние. И въпреки всичко се надяваме, че нещата ще се трансформират. Контрол върху работата на МВР-приемната, която скоро ще се отвори, ще бъде от жителите "
Ромите обаче са безапелационни, че музиката не пречи, а разпоредбите се съблюдават.

- Три дни е - петък, събота, неделя. Някои събота хващат хубава музика или неделя най-хубавата музика. От 5-6 часа към този момент почва, до 9 часа.

- Не е минало женитба без полиция. Не дават музика. Спират, взимат музикантите, взимат инструментите, не дават да се свири, а те са платени и доста неприятно...хич не пречи, това за няколко часа.

Добрият образец е Аджисан махала, която е в идеалния център на града. Там недоволства от мощен звук съвсем липсват, а районният кмет го изяснява с положителната връзка с локалните.
Георги Стаменов, кмет на регион Централен: „ Когато някой желае да прави женитба, вратите на кметството са отворени, разясняваме какви са им правата, какво могат и какво - не, с цел да бъдат наясно, че в случай че те нарушат публичния ред надлежно цялата звукоозвучителна техника ще им бъде отнета ".
Служителите на общинския инспекторат постановат паричните наказания.
Божидар Пехливанов, общински инспекторат: „ Търсим лицето, което озвучава, тъй като те нормално употребяват уредби, имат си DJ в някои случаи, в случай че няма такива лица, търсим този, който е провел цялото събитие ".
За физическите лица санкциите са от 500 до 800 лева, а за юридическите - от 1000 до 2 500 лева Събирането им обаче е мъчно, признават от общината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР